„Něco málo“ o puškařích z Opočna a okolí

30.3.2019, 9:00 – 26.5.2019, 14:45

Výstava zaměřená na produkci puškařů spjatých s panstvím Opočno.

Cena vstupenky: Běžné vstupné dle okruhu, , ,  Kč

Opočenskému a náchodskému panství dodávali J. Brandejs z České Skalice, J. Čtrvtečka z Opočna a A. Paul z Dobrušky. Všichni byli potvrzením, že v závěrečném období přechodu od rukodílné k tovární výrobě vznikly zejména na českém venkově lovecké zbraně, které jsou pozdním, ale zářícím květem puškařského umění.“ (Ludiše Letošníková, Lovecké zbraně v Čechách)

K vidění budou práce mistrů: Jana Procházky (Opočno), Ignáce Andrese Procházky (Opočno), Jana Baptisty I. Procházky (Opočno), Jana Baptisty II. Procházky (Opočno), W. Pancyho (Opočno), J. Čtvrtečky (Opočno), Václava Trunečka (Dobruška) a Josefa Jelena (Bolehošť).

Laik se zde dozví základní údaje o životě a profesním působení uvedených řemeslníků, na zasvěceného návštěvníka bylo myšleno při výběru exponátů. Většina ze 14 vystavených zbraní není totiž během běžných prohlídek k vidění vzhledem k jejich historickému umístění „za provázky“.

Jedna za všechny:

Párová perkusní brokovnice. Výzdoba rytím a vykládáním stříbrem (hlaveň).
Autorem pravděpodobně Ignác Andres Procházka, *18. 6. 1792 v Semechnicích (Opočno č. 1), knížecí puškař na Opočně, uváděn jako nabíječ, obslužný myslivec – Büchsenspanner u knížete Colloreda, sňatek s Annou Patočkovou z Opočna 23.

Výstavu je možné zhlédnout v rámci prohlídek I. a III. okruhu, případně prohlídek zbrojnic s rozšířeným výkladem.

Od 1. 6. bude zahájena obdobně zaměřená výstava Pistole z opočenských depozitářů.