PKF — Prague Philharmonia

22. září 2023, 9:26
PKF — Prague Philharmonia

PKF — Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka pod názvem Pražská komorní filharmonie.

Své působení na české scéně vážné hudby odstartovala koncertem 28. října 1994 ve Vladislavském sále u příležitosti výročí republiky, za účasti prezidenta Václava Havla. Hrála mimo jiné pro španělskou královnu Sofii ve slavné Alhambře nebo pro jordánskou královnu Ranja-Al Jasín ve skalním městě Petra se Stingem a Zuccherem Fornaciarim. S Lucianem Pavarottim spolupracovala na jeho posledním evropském turné v roce 2005. Koncertovala na Aljašce, v Damašku ve stínu dnes již neexistující bájné Palmýry, v akusticky dokonalých sálech Japonska nebo na festivalu BBC Proms.

Na festivalu Rock for People vystoupila v roce 2019 s kapelou Vypsaná fiXa a v roce 2023 s Clarinet Factory. V listopadu 2019 orchestr odehrál první koncert klasické hudby v O2 universu, novém multifunkčním centru v Praze. V Rudolfinu ve světové premiéře orchestr uvedl skladbu zkomponovanou umělou inteligencí na motivy Antonína Dvořáka.

PKF — Prague Philharmonia spolupracuje s vynikajícími umělci: Annou Netrebko, Jonasem Kaufmannem, Jefimem Bronfmanem, Sarah Chang, Julianem Rachlinem, Magdalenou Koženou a dalšími.

Nahrála přes 90 alb pro světová vydavatelství, mezi nimi Deutsche Grammophon, Warner Classics, EMI, Sony Classical a Supraphon. Zatím poslední nahrávkou je CD s tenorem Jonathanem Tetelmanem, které bylo vydáno společností Deutsche Grammophon v srpnu 2023.

PKF — Prague Philharmonia, o.p.s

adresa: Kulturní dům Ládví, Burešova 1661/2, 182 00 Praha 8
telefon: +420 224 267 644
e-mail: [email protected]

www.pkf.cz