Pivovar Svijany patří mezi nejstarší pivovary v Česku

14. březen 2024, 13:02
Pivovar Svijany patří mezi nejstarší pivovary v Česku

Pivovar Svijany se nachází na okraji Českého ráje v Libereckém kraji, necelou hodinu jízdy z Prahy. 

Historie Pivovaru Svijany

Již v roce 1564 začíná historie tohoto pivovaru. Měl mnoho majitelů. V roce 1998 vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se stává novým vlastníkem svijanského pivovaru. Svijany se staly nejsilnější regionální značkou na Liberecku a Jablonecku. Obliba pivovaru stoupá i v dalších regionech v Čechách i na Moravě. Svijanské pivo se těší stále větší oblibě u nejbližších sousedů, a proto vznikla v létě 2014 distribuční pobočka Svijany Slovensko, která zajišťuje dodávku čerstvého piva i do vzdálenějších oblastí na Slovensku.

Areál pivovaru

Z téměř zapomenutého pivovaru, kterému hrozilo na konci tisíciletí úplné uzavření, se pivovar vyhoupnul do popředí zájmu českých pivařů. Zdejší piva jsou stále stejná jako tomu bylo v polovině minulého století, kdy získalo české pivo světový věhlas.

Pivovar Svijany je také majitelem nedalekého zámku. Ten zakoupil v dezolátním stavu a zrekonstruoval jej. Můžete si zde prohlédnout expozici archeologie, o historii zámku a okolí, o historii pivovarnictví a lazebnictví, podzemí, starou a novou zámeckou kapli a další. Na konci roku 2014 byl slavnostně otevřen liberecký Radniční sklípek, první značková restaurace pivovaru. V polovině roku 2017 se pro veřejnost slavnostně otevřel Hotel a Zámek Svijany a o pět let později otevřeli Pivní lázně. Tříhvězdičkový hotel nabízí ubytování v 17 zámeckých pokojích s kapacitou 41 lůžek. Nabízí stylové a netradiční ubytování. K odpočinku je možno využít zámeckou zahradu. Tradiční pivovarská restaurace se nachází jen pár kroků od zámku Svijany. Na jídelním lístku naleznete klasické české pokrmy, pochutiny k pivu i moderní speciality. Na čepu je připraven veškerý sortiment pivních speciálů pivovaru Svijany.

Exkurze v pivovaru Svijany

O tom, jakým způsobem se pivo připravuje, se sami můžete přesvědčit na vlastní oči. Pivovar Svijany pořádá exkurze, při kterých si můžete prohlédnout výrobu svijanského piva zblízka. Prohlídku je nutné objednat minimálně 1 týden předem. Během prohlídky navštívíte prostory s nízkou teplotou (2-4 °C), nezapomeňte si tedy teplejší oblečení.

Svijanská piva a další nápoje

Svijanská Desítka 10 %, Svijanský Máz 11 %, ŠLIK, Zámek 11 %, Prémiový ležák 450, Svijanský fanda 11 %, Svijanský Rytíř 12 %, Kvasničák 13 %, Svijanský Kníže 13 %, Svijanská Kněžna 13 %, Svijanský Vozka Černý rybíz a limetka, Svijany 20, Pivo přímo ze sklepa, Svijanela Hrozno, Svijanela Kola s bylinkami, Svijanela Pomeranč, Svijanela Malina, Pivo Cecilia.

Výroba svijanského piva

Ve Svijanech se pivo stále vaří dvourmutově, zlatý mok tu kvasí v otevřených kádích na spilkách a pomalu zraje v ležáckých sklepích při nízkých teplotách.

Varna. Na varně se smíchá správný poměr rozdrceného sladu s vodou a zahříváním na různé teploty se změní pomocí sladových enzymů škrob na cukr. Používá se, pro výrobu českého piva typický, dekokční způsob rmutování na dva rmuty.

Hlavní kvašení. Z mladiny se oddělí ve vířivé kádi kaly, zchladí ji na zákvasnou teplotu (okolo 6 °C), provzdušní a zakvasí pivovarskými kvasinkami.

Zrání piva a filtrace. Ležácké tanky jsou ležaté nádoby o průměru 240 cm a objemu 60 až 630 hektolitrů umístěné v chlazeném prostoru zvaném ležácký sklep.

Stáčení. Filtrované pivo zde plní do přetlačných tanků. Tady už je hotové, proto se dlouho nezdržuje a co nejčerstvější putuje přes speciální mikrofiltr, na kterém se šetrně zbaví nyní už nežádoucích kvasinek a jiných mikroorganismů, do lahví, sudů, párty soudků nebo Plechovek nejen pro chlapy.

Tekuté zlato — jen pár surovin

Chmel. Chmel je klíčová surovina, proto v roce 2006 pivovar koupil podíl v chmelařském družstvu u vesnice Okna na Litoměřicku.

Slad. Slad je pro pivo extrémně důležitá surovina, vždyť právě on formuje výsledný charakter a chuť piva. Pro klasické české pivo plzeňského typu je potřeba slad vyrobený tradičně, tedy na humnech. To ale velkosladovny neumí, proto ho nakupují z několika malých, nezávislých, které to umí výborně.

Voda. V pivovaru je celkem pět vrtů, ze kterých se čerpá voda na výrobu piva. Vrty jsou hluboké mezi šedesáti a osmdesáti metry. Na výrobu jednoho hektolitru piva se spotřebuje zhruba pět až sedm hektolitrů vody.

Cukr a kvasnice. V Reinheitsgebotu cukr nenajdete. V českém pivovarnictví minulého století ale ano. Pozor, samozřejmě ho nenajdete ani v pivu, protože ho kvasinky rozštěpí na alkohol.

Pivovar Svijany

adresa: Svijany 25, 463 46 Svijany
telefon: +420 481 770 700
e-mail: [email protected]

www.pivovarsvijany.cz