Lenka Vagnerová & Company: Jezdci - veřejná zkouška vstup zdarma - PONEC - divadlo pro tanec

30.1.2015, 17:00 – 18:30

Jsme zde, mezi vámi. Jsme rychlí, respektujeme vítr. Jsme silní i zranitelní. Rádi vás pozorujeme, vy nás často nevnímáte. Vaše osudy neměníme, vy naše mnohdy ano. Sdílíme stejný svět, ale díváme se na něj z jiné perspektivy. Znamená to, že dokážeme také sdílet stejné hodnoty?

Cena vstupenky: 140 / 200 Kč
Lenka Vagnerová & Company: Jezdci - veřejná zkouška vstup zdarma - PONEC - divadlo pro tanec
  • Adresa:
    Husitská 899/24a
    Praha 3 130 00

Ptáci jako tiší pozorovatelé příběhů na zemi jsou výjimeční, jejich svět se rozprostírá v jiné rovině. Vždy byli součástí mytologie, víry i duchovního bohatství lidí. Jsou to opravdoví „Jezdci“ ve smyslu volného a svobodného pohybu na naší planetě. Nebo jsme „Jezdci“ my lidé, kteří dokážeme během hodin nenávratně zničit vše kolem nás? Inspirace světem ptáků je nekonečná a jejich říše hodná obdivu.

Projekt Jezdci rozkrývá téma tolerance, schopnosti člověka existovat v symbióze s ostatními živými organismy na naší planetě. Respektovat říši všech bytostí, vážit si jedinečnosti druhů a snažit se o jejich zachování.

Ceny a Nominace:
- Taneční inscenace roku 2013, Česká taneční platforma
- Nominace na Tanečníka roku 2013 - Andrea Opavská a Tomáš Červinka, Česká taneční platforma
- Nominace za Světelný design pro Michala Kříže

„Kdyby měl tuto sezónu vidět člověk jen jedno jediné tuzemské taneční představení, měli by to být Jezdci, kteří zcela nepokrytě aspirují na domácí taneční událost roku. Vagnerová je básnířkou s bohatým pohybovým slovníkem a talentem pro inovace i překvapení.“
(Nina Vangeli, Hospodářské noviny, 16.11.2012)

„To se musí vidět! Jde o taneční poesii, na kterou je každý deskriptivní popis krátký. […] Málokdy jsem cítila z nějakého choreografického díla takovou sílu mimoslovního vyjadřovacího talentu, pohybové i intelektuální inteligence, osobitosti pohledu na existenční otázky a zároveň schopnosti transformace osobních zážitků v umělecké zobecnění.”
(Helena Kazárová, Taneční aktuality, 2012)

„Jezdci – dílo mnoha poloh, referencí, atmosfér, dílo nepředvídatelné, ale rukopisně čisté a silné jako barokní akord. Její naléhavost je tichá, věcná, pozorovatelská. Je také ukrytá v pohybech tanečníkům – ti jdou na práh, na krev, jsou přesní, oddaní. V tom se Lence Vagnerové podařilo přenést kvality vlastního tělesného myšlení dál. A v tom spočívá talent choreografa!”
(Jana Návratová, Taneční zóna, 2012)

Koncept a choreografie: Lenka Vagnerová
Hudba: Ivan Acher
Účinkují: Markéta Frösslová/Tereza Voříšková, Andrea Opavská, Ladislav Cmorej/Štěpán Pechar, Tomáš Červinka, Radoslav Piovarči
Scénografie: Anna Solilová, Lenka Vagnerová
Kostýmy: Anna Solilová, Sára Voříšková
Světelný design: David Alcorta Ruiz a Michal Kříž
Producent: ProFitArt, o.s.
Projekt podpořili: Magistrát hl. města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Nadace Život umělce, Česká centra
Premiéra: 13. a 14.11.2012 – Divadlo Ponec (Praha)

Inscenace byla vytvářena v rámci projektu M4m za finanční podpory Evropské unie a Státního fondu kultury a ve spolupráci s divadlem Ponec a Institutem Světelného Designu. Lenka Vagnerová má příležitost v rámci projektu pracovat s vybraným light designérem Davidem Alcorta Ruizem ze Španělska.