Současný tanec, nový cirkus, street dance či pohybové divadlo přinese již brzy festival KoresponDance. Předprodej vstupenek je zahájen

9. červen 2023, 19:01
Současný tanec, nový cirkus, street dance či pohybové divadlo přinese již brzy festival KoresponDance. Předprodej vstupenek je zahájen

Že má taneční a cirkusové umění blízko k architektuře, ukáže 11. ročník mezinárodního festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Mezinárodní site-specific i in-situ festival, který se každoročně koná na začátku léta v Praze a v polovině července ve Žďáru nad Sázavou, tentokrát vsadil na téma „Architektura a krajina“ a prostřednictvím tance a pohybu vzpomene naše významné architekty Karla Pragera a Jana Blažeje Santiniho, přičemž vzdá hold jejich významným výročím. Pražský program láká 27. června na nový cirkus a street dance do Pragerovy kostky v Emauzském areálu, sídla CAMP – Centra architektury a městského plánování, hlavní program ve Žďáru bude mezi 13. a 16. červencem jako protipól výpravou po stopách Santiniho v prostředí tamního zámku, v ulicích města, ale i památek bezprostředně spjatých s jeho rukopisem. Vstup na pražský festival je volný, vstupenky na program ve Žďáru je možné zakoupit v předprodeji prostřednictvím sítě GoOut. Festival pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA.

„KoresponDance letos slaví 300. výročí od úmrtí geniálního architekta, který zanechal mnoho staveb ve Žďáru, Santiniho. Pro region je emblematickou osobností a naši občané jsou na něj právem hrdí. V Praze festival slaví 100. výročí narození architekta Pragera, jehož úspěchy jsou opakem Santiniho. Stavby komponující krajinu a hledající harmonii kontrastů tak budou konfrontovány s radikální architekturou sochaře, křivkami proti pravému úhlu, kamenem proti oceli a sklu...,“ popisuje hlavní myšlenku 11. ročníku festivalu jeho zakladatelka a ředitelka Marie Kinsky a těší se na jeho program:

„Pozvaná představení zpochybňují základní myšlenky těchto architektů a transformují je. Krásný dialog mezi fluidními spirálami nového cirkusu Yin Zéro uskupení Compagnie Mond a harmonickou vitalitou tance The Requiem Beatrice Massin, hra horizontálně-vertikálních variací stěn a dveří v Exitu, antigravitační budova s Eliškou Brtnickou, která sní o letu a čistotě, hra číselných symbolů, kterou vyprávějí žongléři z Tall Tales, nám odhaluje z architektury Santiniho, nadšená energie našich mimořádných street dance tanečníků Rubena Chi a Kristiána Mensy...“  

Na návštěvníky letos čeká 17 různých představení z celé Evropy, komunitní projekt se zapojením různých sociálních skupin, řada workshopů, diskusí po představeních, výběr nejúspěšnějších světových tanečních filmů poslední doby, hudební show nebo program dětem.

KoresponDance zahájí v Praze

Scénu pražského CAMPU rozpohybuje světově uznávaný tanečník Kristián Mensa alias Mr. Kriss, který je s pražským KoresponDance již neodmyslitelně spjatý. Tentokrát naláká na svůj workshop ve stylu street dance. Podruhé se objeví po boku světového pohybového umělce Ruben Chi a společně v kulisách centra architektury vyzvou k návštěvě open stage a ke společnému tanci. Špičková free style performance Ruben Chi s názvem Qi dále bude jeho autobiografickou zpovědí, která kombinuje hip hop, vážnou hudbu a čínskou filosofii. Ruben si na scénu přizve další čtyři hiphopové tanečníky.

Čtveřice cirkusových umělců Circumstances s fyzickým cirkusovým i akrobatickým vystoupením EXIT zajistí tu pravou podívanou díky velké působivé instalaci s otočnou stěnou a plovoucími dveřmi. Akrobaté se budou pohybovat v prostoru a skrze něj, budou přicházet a zase mizet... Vrcholem pražského programu bude vystoupení Yin Zéro tanečníků a žonglérů Compagnie Monad, jejichž tanec bude ukázkou spojení architektury s pohybovým uměním. Představení bude hypnotickým tanečním zážitkem plným protikladů, jež se spojí ve smysluplný celek, ale také virtuózním žonglováním.

Hlavní program zavítá do Žďáru

Ve Žďáru se odehraje většina představení 11. ročníku KoresponDance a stane se pomyslnou poutí do míst, kde slavný Santini zanechal svou stopu. Program nabídne prvotřídní představení napříč žánry, mezi hlavními hvězdami francouzskou tanečnici, choreografku a performerku Beatrice Massin s ansámblem Cie Fetes Galantes. Vedle projektu Requiem – Veselá smrt, který zavítá na Santiniho Dolní hřbitov, bude patrný její tvůrčí rukopis v klíčovém projektu letošního festivalu s názvem Rezonance. Spojení její taneční skupiny a populárního hudebního tělesa Collegium 1704 dá vzniknout neopakovatelnému hudebnímu i spektakulárnímu zážitku v prostředí poutního sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. 

Neméně lákavé bude představení Thin Skin ceněné experimentující performerky a akrobatky Elišky Brtnické, v němž sehrají prim architektonické objekty. S příchutí street dance a flamenca přijedou francouzský Collectif La Méandre a španělská formace Manolo Alcantara, která vykouzlí i cirkusovou performance. Velkým překvapením tohoto ročníku bude přemístění taneční soutěže KoresponDance Battle s charismatickým Kristiánem Mensou z Prahy do Žďáru.

KoresponDance se od svého začátku soustředí na zapojení různých sociálních skupin do pohybového umění a nejinak tomu bude i letos. Ferst Dadler kráčí je speciální komunitní projekt inspirovaný Santiniho architektonickými principy a příběhy míst a lidí, který vznikl festivalu na míru. V tvůrčím dialogu propojí umělce a několik místních komunit.

Program z Prahy na open stage dále zopakují tanečník a choreograf Ruben Chi, stejně jako žonglérská a taneční společnost Compagnie Monad. Marta & Kim je nizozemsko-norské umělecké duo, které představí citlivost i hloubku své partnerské práce v tanci s cirkusovými prvky. Stejně jako v loňském roce festival zahájí v ulicích města mezinárodní skupina italských a českých tanečníků BeInternational s krátkými uměleckými skeči. Hlavní program dále doplní tradiční dětská představení projektů Škola tančí a Tvořivý tábor pro děti i dospělé.

Bližší informace k programu a festivalovým pasům jsou dostupné zde. Více na www.korespondance.cz a na sociálních sítích festivalu.