Východočeská galerie v Pardubicích změnila jméno na Gočárova galerie

28. duben 2023, 10:24
Východočeská galerie v Pardubicích změnila jméno na Gočárova galerie

Gočárovu galerii naleznete v Pardubicích, na východě Čech. Na konci Starého Města, hned za mostem přes Chrudimku, narazíte na dominantní budovu Automatických mlýnů, které jsou novým sídlem galerie.

Galerie v prosinci oslavila 70 let své existence. Východočeská galerie v Pardubicích již uzavřela výstavní prostory a opouští zázemí pardubického zámku. Její hlavní sídlo bude nově v automatických mlýnech, bylo totiž rozhodnuto o přemístění sídla galerie do budovy bývalých mlýnů, které navrhl architekt Josef Gočár.

Automatický mlýn je poháněn elektřinou z nedaleké hydroelektrárny. Zakladateli automatického mlýnu byla rodina Winternitzů. Ti nechali budovu mlýnů postavit v roce 1910 podle projektu známého architekta Josefa Gočára. Provoz mlýnů byl ukončen v roce 2013. Rok poté byly mlýny zařazeny na seznam Národních kulturních památek České republiky. Určitě tento industriální komplex zařaďte do vašich plánů.

Přestavba této nejcennější budovy areálu na budoucí Gočárovu galerii začala 19. května roku 2020. Pro účely moderní galerie je bývalý industriální objekt mimořádně atraktivní. Automatické mlýny patří mezi fascinující industriální stavbu, která po letech konečně našla své další originální uplatnění. Dřívější mlýnice se během několika let proměnila v moderní výstavní prostory. Vzniknou zde výstavní sály pro proměnné výstavy a expozice, moderní depozitáře ale i kvalitní zázemí pro práci se sbírkami. Zároveň zůstanou zachovány některé autentické prvky z původního mlýna jako transmise, výsypky a podobně. Návštěvníkům se otevře i možnost jedinečného pohledu na město a jeho okolí ze střešní terasy. Toto zásadní koncepční rozhodnutí nabízí galerii jedinečnou šanci a možnost stát se moderní vyhledávanou kulturní institucí 21. století.

Společně s druhým objektem, Domem U Jonáše, který se nachází se v historickém jádru města na Pernštýnském náměstí, tvoří Gočárova galerie rozlehlou kulturní plochu. Dům U Jonáše je nejpopulárnějším a nejcennějším měšťanským objektem v Pardubicích, jehož autorem je pardubický sochař, řezbář a štukatér Jakub Teplý.

Otevřeno: út - ne 10-18 h

Gočárova galerie

adresa: Zámek 3, 530 00 Pardubice
telefon: +420 466 510 003

vcg.cz

26.4.2024, 19:00 – 21:00
Ivo Kahánek, Daniel Matejča, Adam Znamirovský a Markéta Cukrová mapují cestu klavírů značky Petrof světem. více
6.5.2024, 19:00 – 21:00
Klavírní recitál 20letého klavíristy u příležitosti představení jeho profilového CD: Novák, Skoumal, Schumann, Prokofjev. více