Giganti v ZOO Liberec

10.6.2015 – 31.10.2015, 23:59

ZOO Liberec nabídne pro zpestření hlavní letní sezóny svým návštěvníkům unikátní možnost výpravy do hluboké historie naší planety. Na ploše 600 m2 představí ve svém areálu český unikát – kolekci dvou desítek modelů impozantních zvířat doby ledové. Výstava se bude nacházet v areálu zoo, v montované hale, zbudované výhradně pro účely výstavy. Termín konání výstavy je od 10. června do 31. října 2015. Soubor dokonale provedených modelů je zřejmě nejen českým unikátem – podobně velká kolekce se zřejmě zatím neobjevila nikde ve světě.

Cena vstupenky: 0, 120, 200, 590 Kč

Expozici bude možné navštívit současně s návštěvou zoo za výhodné kombinované vstupné.

Ředitel ZOO Liberec David Nejedlo k této netradiční aktivitě podotýká: „Výstava Giganti v ZOO Liberec bude jistě velkým zážitkem pro děti i dospělé. Vidět prehistorická zvířata v detailně provedené reálné podobě a impozantní životní velikosti, navíc v těsném spojení se zoologickou zahradou, může návštěvníkům přiblížit evoluční vývoj fauny během tisíců let. Příčiny vymření tvorů z doby ledové pak mohou být mementem ohrožené existence zvířat současných.“

Modely vznikly spojením umu výtvarníků a erudovaných přírodovědců. Kromě opravdových zvířecích gigantů, jakými byli pětimetrový mamut, jednorožec elasmotérium nebo pták moa, zaujmou jistě i šavlozubý tygr nebo jeskynní lev požírající kořist. Údiv jistě vyvolá i obrovský lenochod zvaný megatérium, který dosahoval délky až šesti metrů. Úctyhodných rozměrů dorostl i dvoutunový glyptodon, příbuzný dnešního malého a hbitého pásovce. Nečekanou podívanou poskytne i pohled na největšího prehistorického hlodavce, severoamerického velebobra či obrovitý předchůdce dnešního daňka. Kromě zvířat se na výstavě bude možné tváří v tvář potkat i s pravěkými lovci mamutů.

Návštěvou výstavy pak může každý přispět na dva smysluplné cíle: dle podtitulu akce Mamuti pomáhají slonům bude část výtěžku poskytnuta neziskové organizaci Save Elephants, která bojuje v Africe za záchranu vybíjených slonů. Očekávaný profit z výstavy by navíc mohl umožnit liberecké zoo realizovat alespoň částečnou revitalizaci již nevyhovujícího pavilonu chobotnatců.

LEDNÍ MEDVĚD V LIBERECKÉ ZOO PŘIPOMENE HISTORII

Po padesáti letech se do nejstarší dochované expozice v ZOO Liberec vrací lední medvěd, i když pouze v neživé formě. Expozicí je myšlen půlkruhový betonový příkop v dolní části zoo, který bez zásadních proměn funguje již od roku 1922, kdy byl vystavěn pro chov medvědů malajských. Historicky pak poskytl prostor pro mnoho dalších druhů zvířat, z nichž stojí za zmínku např. mýval severní, dikobraz či dokonce lední medvěd. Hned celý pár těchto mohutných polárních šelem obýval tuto ubikaci mezi lety 1956 až 1965 a z dnešního chovatelského pohledu se zdá tento fakt neskutečný, až absurdní. Vždyť podle současných měřítek nebyla stoprocentně vyhovující ani pro posledního z obyvatel – dikobraza srstnatonosého, který zde žil až do letošního předjaří.

Jako zajímavé memento vývoje chovu zvířat v zoologických zahradách se právě do tohoto místa symbolicky vrací lední medvěd v podobě věrného modelu v životní velikosti. Ten, spolu s informační plochou a historickými fotografiemi, které na místě popisují minulost tohoto zákoutí zahrady, umožní návštěvníkům vnímat znatelný vývoj zoologických zahrad i jejich ideovou proměnu z exhibičních zvěřinců na důležitá chovná zařízení s přesahem svých činností ke vzdělávání, osvětě či do programů na záchranu fauny ve volné přírodě.

POLOOPICE OBSADÍ OSTROV NA JEZÍRKU

ZOO Liberec rozšiřuje své portfolio zvířat o další velmi zajímavý druh – lemura černého (Eulemur macaco). Ten je chován v Liberci neexpozičně již od září 2014 a počátkem června by měly tyto poloopice obsadit v areálu dost netradiční místo – ostrov v jezírku. Na něm se již od dubna připravuje chovatelské zázemí a vyrůstá rozměrná bambusová konstrukce.

Skupina lemurů, která se nově stane sousedem pro pelikány a vodní drůbež se sestává ze čtyř samců pocházejících z olomoucké zoo. Právě tam získal tento kvartet i dost neobvyklá jména, která mají korespondovat s jejich čertovským vzezřením. Liberečtí chovatelé věří, že jim Rarach, Satanáš, Azrael a Belzebub nenachystají peklo v podobě neplánovaného opuštění ostrova. K tomu uvádí vedoucí zoolog Luboš Melichar: „Toto umístění expozice uprostřed vodní plochy s sebou nese drobná rizika možného úniku zvířat, ale ta jsme se snažili eliminovat předem a všechna opatření jsme dlouze konzultovali s kolegy ze zoo, kde lemury chovají.“ Lemuři se tak připojí k dalším opům, které je možno v ZOO Liberec vídat – k šimpanzům, gibonům, makakům, tamarínům, paviánům a mangabejům.

Vstupné do ZOO Liberec včetně výstavy GIGANTI V ZOO

10. června – 31. října 2015

Dospělí                                               200 Kč
děti do 3 let                                         zdarma
děti od 3 do 15 let                                120 Kč
studenti / senioři nad 65 let                   120 Kč
rodinná (2 dosp.+ 2 děti 3-15 let)            590 Kč

Výstava je umístěna přímo v areálu ZOO Liberec, do kterého není vstup se psy a jinými domácími zvířaty povolen.

[email protected].
www.zooliberec.cz