Fun Fatale festival ženského cirkusu v Praze 2015

11.3.2015 – 15.3.2015, 23:59

"Ženy na prknech". Ojedinělý mezinárodní festival nového cirkusu, na němž se představí pouze ženy.

Cena vstupenky: 300  Kč

Do publika zveme nejen ženy, ale i muže - a ty vlastně především. Dramaturgie je postavena zejména na menších souborech, komornějších inscenacích a jejich příjemné atmosféře. Divák si tedy nemusí nosit kukátko a pátrat ve dvacáté řadě, kdo se to tam vlastně houpe.

Ani divadlo, ani tanec, ani pantomima… ale nový cirkus!

Charakteristika nového cirkusu je ve většině případů zhuštěná do zjednodušující fráze: nový cirkus se vyznačuje především syntézou uměleckých žánrů a druhů. Touto vlastností se vyznačuje ale většina druhů performativního umění. To, co je novému cirkus vlastní, je bezpodmínečná přítomnost jedné určité výrazové složky - cirkusu. Cirkusem zde rozumíme všechna cirkusová umění, jejich jednotlivé disciplíny i různé stupně náročnosti. Jednoduše lze říci, že tak jako v divadelním představení jeho tvůrci pracují s nejrůznějšími výrazovými prostředky (slovo, pohyb, tanec, světlo, hudba, scénografie), novocirkusoví tvůrci to dělají stejně, jen jako základní výrazový prostředek si vezmou na pomoc různé cirkusové disciplíny.
Nicméně vlastnost, která diváky na cirkuse přitahuje nejvíce, zůstává obsažena jak v cirkuse tradičním, tak i novém. Je jí „cirkusovost“, to znamená, že artista na daném místě a v danou chvíli předvádí riskantní fyzický výkon. Doslova před zraky diváků ukazuje skutečnost, kterou je reálné a všudypřítomné riziko.

Nemůžeme jednoznačně říct, co nový cirkus je, anebo není. Nicméně je uměním, které snese hodně, má-li autor nebo autorka inscenace nového cirkusu pro cirkusový pohyb patřičný cit, porozumění a pokud v něm vidí víc, právě než jen pohyb.

Doprava:

Metro B do stanice Luka a 7 min. pěšky nebo autobusem 174 do zastávky Kovářova.

Více informací a program na www.funfatale.cz