Muzeum strašidel Plzeň

8. leden 2024, 12:41
Muzeum strašidel Plzeň

Muzeum strašidel se nachází na západní straně nám. Republiky v samém centru města Plzně. Už od 16.století býval domem hostinským, dnes hotel Central.

Dům, jako celá Plzeň, je protkán pověstmi, pohádkami, tajemnými bytostmi a strašidly. Jedná se o jedinečnou expozici strašidel a pohádkových bytostí z Plzně a Plzeňského kraje.

S úsměvem a nadsázkou nahlédneme do světa pohádek a kouzel zapomenutých časů. Bájný kníže Radouš, vodníci, čarodějnice, Saracenský čert, ohnivý pes, draci a jiná havěť nestoudná je u nás v Muzeu k vidění. Počet bytostí se neustále mění, neboť strašidla se prostě objevují a zase ztrácejí, aby nás mohla znovu vystrašit.

Muzeum se skládá ze dvou sklepních prostor:
V prvním patře je k vidění spousta čarodějnic, šotek Literka, skřítek Duchmaus, který ochránil město Stříbro před Křižáky, jediný podzemní hrad v Čechách a to Cukrštejn, který chrání vchod do cukrových dolů, Bezhlavý rytíř, Ohnivý pes další postavičky a bytosti.
Při vstupu do druhého podzemního prostoru muzea můžeme slyšet podivuhodné zvuky, které nás navádí k různým představám, někdo se možná malinko bojí, ale hlavně zvědavost nám nedá nesejít dolů. Zde můžeme vidět vodníka Barchána u studny, která je zároveň bránou do tajných podzemních prostor alchymistů, dále na nás čeká bájný kníže Radouš s věrnou chrticí, alchymista, čerti, Bílá a Černá paní, Saracenský čert a panoramatická mapa pohádkových míst s největším výskytem strašidel na 1m2.

Muzeum je určeno především dětem, rodinám s dětmi ale i turistům, dospělákům, kteří mají rádi pohádky a strašidla. Pro školy, školky a organizované skupiny jsou připraveny speciální výukové programy, divadlo, vyprávění o pohádkách apod.

Nutno vždy objednat dopředu. Muzeum má k dispozici sociální zařízení a je možno si zde odpočinout a pobýt delší dobu. Čarokrámek u Radouše nabízí spoustu upomínkových předmětů, dárečků a strašidelných potřeb.

Otevírací doba

denně 10.00–18.00 hod

Vstupné

dospělí 80 Kč
děti, důchodci 50 Kč rodina
(2 děti, 2 dospělí) 220 Kč
ZTP 40 Kč skupina (organizovaná skupina dětí s doprovodem, školy, školky, organizace pracující s dětmi) 40 Kč

Muzeum strašidel Plzeň

adresa: Muzeum strašidel Plzeň, nám. Republiky 33, 301 00 Plzeň (podzemí hotelu Central)
telefon: +420 602 245 537
e-mail: [email protected]

www.muzeumstrasidel.cz

Akce Muzea strašidel Plzeň