Zámek Klášterec nad Ohří vás okouzlí historií a překvapí pohádkou

5. březen 2024, 10:00
Zámek Klášterec nad Ohří vás okouzlí historií a překvapí pohádkou

Klášterec nad Ohří je město v severozápadních Čechách v údolí Ohře mezi Krušnými a Doupovskými horami.

Historické jádro města Klášterce nad Ohří je městskou památkovou zónou, jehož součástí je romanticky upravený stejnojmenný zámek ve stylu anglické pseudogotiky. Původně renesanční zámek ležící na levém břehu řeky Ohře, je obklopen rozsáhlým anglickým parkem, na který navazuje lázeňský areál Kyselka s minerálními prameny. V zámeckém parku najdete vzácné dřeviny a 220 druhů stromů z celého světa. V severní části parku je dále soubor kaplí Sedm bolestí Panny Marie. V areálu pak můžete spatřit Salu terrenu s glorietemplastiky Jana Brokoffa ze 17. století. V nedalekém kostele Nejsvětější Trojice můžete navštívit Thunskou hrobku.

Vybrat si zde lze jeden ze stálých prohlídkových okruhů: Porcelánový okruh, Pohádkový okruh, Volný okruh nebo Thunská hrobka. V historických interiérech je instalována vzácná expozice výroby porcelánu od prvopočátků až po současnost. Během sezóny je přístupná zámecká vyhlídková věž, navštívit můžete také hrobku v přilehlém kostele Nejsvětější Trojice s porcelánovým plastickým rodokmenem hraběcí rodiny Thunů. Časté jsou také výstavy minerálů a drahých kamenů z naleziště Ciboušov – Domašín. Zajímavostí je, že drahé kameny z tohoto naleziště byly použity na výzdobu kaple sv. Václava ve Svatovítské katedrále a v kaplích sv. Kříže a sv. Kateřiny na Karlštejně.

Tento výlet je vhodný pro celou rodinu, každý si zde najde to své, neváhejte a vydejte se sem.

Tipy na výlety ve městě a okolí

Město i okolí nabízí různorodá zajímavá místa, kam lze dále směřovat vaše kroky. V letních měsících naleznete v místním Aquaparku zábavu pro malé i velké. Je zde plavecký bazén, divoká voda, vodní hřib, tobogány, široké skluzavky, vířivka a skokanská věž.

Na vrcholky Krušných hor vede z Klášterce nad Ohří celá řada cest a cestiček. Jednou z těch nejoblíbenějších je modrá turistická cesta, kterou částečně kopíruje nová naučná stezka Cesta z města. Když se po ní vydáte, čeká vás kromě příjemné procházky také příval nových informací nejen o zdejší fauně a flóře, ale také třeba o zaniklé obci Venkov, skiareálu Alšovka i o štolách na Mědníku. Cestou vás čeká také známá měděnecká vyhlídka Sfinga.

Pokud nebudete nasyceni historií, můžete se zde vydat na komentovanou prohlídku zříceniny hradu Šumburk. Dodnes se dochovaly zbytky obytné věže, hradby s baštami a zajímavá brána. V současnosti se konzervují hradby, aby se zamezilo dalšímu borcení. Od roku 1963 je zřícenina hradu chráněna jako kulturní památka. 

Na jihozápadním okraji města vyvěrají minerální prameny, nejstarší z nich je Evženie. Jižně od města zas naleznete přírodní památky Mravenčák a Rašovické skály.

K výletům do okolí vás budou lákat zříceniny hradů Egerberk a Perštejn.

Otevírací doba zámku

duben a říjen: pátek - neděle 10 - 18 h
květen - září:  úterý - neděle 10 - 18 h

Zámek Klášterec nad Ohří

adresa: Chomutovská 1, 431 51 Klášterec nad Ohří
telefon: +420 474 375 436
e-mail: [email protected]

http://zamek.klasterec.cz

Akce Zámku Klášterec nad Ohří

1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59
Zámek Klášterec nad Ohří se stal, vzhledem k tradici místní proslulé porcelánky, ideálním místem pro představení bohaté... více