Crossroads - Perseidy

13.1.2015, 19:00 – 1.3.2015, 21:00

Vzpomínka, která se opakuje stále dokola.

Cena vstupenky: 150  Kč
Crossroads - Perseidy
  • Adresa:
    Národní 20
    Praha 1 110 00

Když v létě vidíme na nočním nebi padat hvězdu, často to v nás vyvolá touhu, si něco přát. Slzy svatého Vavřince, jak je roj padajících meteoritů lidově nazýván, jsou spojovacím prvkem minipříběhů několika propletených osudů postav divadelní hry Perseidy. Vyřčená, ale hlavně i ta promlčená a utajená přání nutí postavy v této jediné srpnové noci při padání hvězd jednat tak, jak jednají. V několika rovinách se vyvíjí příběhy milenců, vyšetřování vražd a bouřlivé tajné lásky, která teprve až při svém odtajnění dojde svého logického nenaplnění. Všichni nám představují a prožívají své vlastní osobní problémy a přitom je všechny spojuje jedna nadpozemská věc. Nebe plné padajících hvězd. A nezáleží už, jestli noční oblohu sledují přes stáhnutou aplikaci v Iphonu nebo jako bezdomovci na zastávce konečné autobusu.

Perseidy je hra o přáních, kterých se nám rojí v hlavě milion. Je to hra o tajných přáních, pro jejichž naplnění (krom vykřičení na padající vyhasínající hvězdu) neděláme zhola nic. Je to hra o lásce, po které toužíme, aniž bychom pro ni něco dělali. Je to hra o lásce, která se v dnešní době ztratila z mezilidských pocitů a zůstala jen jako otisk v námi vyřčeném slově „miluju“. Hra pokládá otázku, zda svá přání realizovat, zda si za nimi jít, zda dělat důležitá životní rozhodnutí a kroky, i když víme, že nám pravděpodobně nepřinesou nic dobrého.

Divadelní hra Perseidy se umístila ve finále Dramatické soutěže při Cenách Alfreda Radoka 2013.

Autor textů, dramaturgie: Tereza Březinová

Režie: Josef Kačmarčík

Scénografie: Petra Kluzáková

Fotografie: Lukáš Janičina

Produkce: Marie Trefná

Hrají: Nela Štefanová, Hana Mikulková, Ladislav Karda, Martin Cikán, Michal Dadura, Jakub Kropáček, Alexandra Pereira, Milan Peroutka, Terezie Vraspírová