Sklárna a minipivovar Novosad a syn v Harrachově

26. leden 2024, 8:36
Sklárna a minipivovar Novosad a syn v Harrachově

Sklárna Novosad a syn je nestarší fungující sklárna v Čechách a pravděpodobně i na světě. Dochovala se zde tradiční ruční výroba sklářskými píšťalami a foukaní do dřevěných forem, tedy techniky, které nebyly dodnes překonány.

Současnou produkci sklárny tvoří především luxusní nápojové soubory, dekorativní a užitkové sklo a křišťálové lustry. Sklárna je schopna vyrobit sklo více jak třiceti barev a její měsíční produkce je přibližně 40 tisíc sklenic.

Provoz Sklárny Harrachov můžete navštívit po celý rok, od pondělí do neděle, od 8:00 do 15:00. Prohlídka je provázena odborným výkladem v češtině, němčině nebo v angličtině. Větším skupinám návštěvníků doporučujeme objednat si exkurzi dopředu telefonicky nebo e-mailem. Při prohlídce výrobních provozů můžete shlédnout kompletní postup výroby skla ručními technologiemi, včetně historické brusírny z roku 1895. Brusírna je téměř v původní podobě a plně funkční, poháněná transmisemi a vodní turbínou.

Součástí areálu sklárny je také muzeum skla kde se nachází více než 5 tisíc exponátů, dále také prodejna skla (široký sortiment vlastních výrobků za firemní cen), hotel s cenově dostupným ubytováním, pivovar s restaurací a pivní lázně (postaven r. 2002 s vlastním klvasnicovým pivem), kde se provádí rekondiční lázeňská terapie v přírodní horské vodě s přísadou piva a drceného chmele.

www.sklarnaharrachov.cz

29.3.2024 – 31.3.2024, 23:59
Rádi bychom vás pozvali na Velikonční tvořivou dílnu ve Sklárně Harrachov. Přijďte si udělat hezký den, projít si sklárnu, namalovat... více