Roztočtí občané v rudé armádě v bojích ruské občanské války 1917–1920

„V těžkých dobách“: příběhy roztockých občanů v první polovině 20. století. Přednáškový cyklus, který přiblíží vybrané kapitoly z života obyvatel Roztok a Žalova v dramatické první polovině 20. století. Přeneste se s námi do minulosti a připomeňte si období první republiky, nacistické okupace a mnohé další. Pozvání přijali i historikové z Vojenského historického ústavu a Muzea československých legií.

Cena vstupenky: 30 Kč
Roztočtí občané v rudé armádě v bojích ruské občanské války 1917–1920
  • Adresa:
    Zámek 1
    Roztoky u Prahy 252 63

5. června 2024 | Roztočtí občané v rudé armádě v bojích ruské občanské války 1917–1920 | přednáší vojenský historik Mgr. Vlastimil Křišťan a archivář muzea Bc. Tomáš Drábek

Obsazení Transsibiřské magistrály čs. legionáři roku 1918 představuje jedno z nejznámějších období našich moderních dějin. V jeho stínu ovšem zůstává, že legionáři nepředstavovali jediné Čechy a Slováky, kteří v rámci ruské občanské války stanuli se zbraní v ruce. Na straně rudých se totiž vytvořily oddíly čs. rudoarmějců. Ti se rozhodli vystoupit na obranu bolševické revoluce, a tak se následně střetli s čs. legionáři v „bratrovražedném“ boji. Mezi čs. rudoarmějci by přitom bylo možné najít přinejmenším i dva roztocké občany – Františka Jabulku a Josefa Matějku. O formování jednotek čs. rudoarmějců a jejich následném zapojení do bojů občanské války pojedná vojenský historik Mgr. Vlastimil Křišťan. Osudy konkrétních roztockých občanů, kteří do rudé armády dobrovolně vstoupili, přiblíží pracovník Středočeského muzea Tomáš Drábek.