Vyšehrad pro dospělé, aneb Jak to bylo doopravdy - Strašidelná Praha

30.3.2024, 17:00 – 18:20

Vyšehrad všichni známe jako místo, kde prý sídlili dávní vládci českého národa. Založil ho kníže Krok, jeho dcera Libuše odtud věštila slávu Praze, provdala se tu za svého Přemysla a přivedla na svět syna. 

Cena vstupenky: AKCE30.3. 17 HOD LAST 250/200 KČ Kč

Alespoň to tvrdí Kosmas, Jirásek a další. Jak to ale bylo doopravdy, toť otázka! Věřte či nevěřte, Libuše byla pěkné číslo! Měla prý zástupy milenců a uměla se jich dokonale zbavovat. Pravda, poněkud brutálně.

První královský palác vznikl na Vyšehradě prý kvůli nevěře. Postavil ho v 11. století král Vratislav II.  Karel IV., který se snažil vrátit Vyšehradu jeho zašlou slávu, byl také kousek. Jistě vás bude zajímat například to, jak v  mládí rád provokoval a vysloužil si tím dokonce papežské napomenutí. 

Kromě toho na Vyšehradě dost straší. Dokonce se tam zjevuje jedno naprosto unikátní strašidlo, které je evropskou raritou. Přítomnost tohoto ducha svědčí o opilství některých návštěvníků a obyvatel Vyšehradu. O podivných zjeveních na Vyšehradě máme spoustu zpráv. Celá řada z nich pochází od vojáků, kteří v této pozdější barokní vojenské pevnosti museli držet stráž. A když už bude řeč o životě vojenském, pití a karbanu, zmíníme se i o povětrných ženštinách, které k příslušníkům armád nikdy neměly daleko. Vyprávění to bude místy opravdu ostřejší. A protože bychom velmi neradi narušovali mravní výchovu mládeže, je tato procházka přístupná až od 18 let.

Podrobné informace
  • delka prochazky: 80 min
  • cena: 350 Kč
  • Děti do 0 let zdarma.
Sraz
Stanice metra Vyšehrad, průvodce čeká s obrázkem kostlivce