Komorní řada – Ševčík Quartet

30.4.2024, 19:30 – 20:50

Ševčík Quartet vznikl v červnu roku 2020 v Praze ve složení: 1. Housle – Pavla Tesařová, 2. Housle – Michael Foršt, Viola – Matouš Hasoň, Violoncello – Martin Houdek. Od července 2022 je cellistou Adam Klánský.

Cena vstupenky: 250 / 350 Kč
Komorní řada – Ševčík Quartet
  • Adresa:
    Čajkovského 12/12a,
    Praha 3, 130 00

Kvarteto studovalo od roku 2020 na Pražské konzervatoři pod vedením RadkaKřižanovského (Apollon Quartet) a v roce 2022 také na Escuela Superior de MúsicaReina Sofía v Madridu u světově proslulého Günthera Pichlera (Alban Berg Quartett). Od roku 2021 studuje na Akademii múzických umění v Praze pod vedením Štěpána Ježka (Bennewitz Quartet).

Tři z členů kvarteta studují i své hlavní obory na HAMU v Praze. Pavla Tesařová studuje ve třídě Pavla Kudeláska, Matouš Hasoň u Karla Untermüllera a Adam Klánský u Michala Kaňky, který Adama na dnešním koncertě nahradí.
Michael Foršt studuje na německé Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech u profesorky Hellen Weiß.
Michal Kaňka je proslulý český violoncellista. Je laureátem mezinárodní soutěže P. I. Čajkovského v Moskvě (1982), vítězem mezinárodní soutěže Pražské jaro (1983) a také získal první cenu na mezinárodní soutěži ARD v Mnichově (1986).
Kromě sólového hraní a pedagogického působení se také věnuje velmi intenzivně komorní hře. Byl členem Havlákova kvarteta (1976-1986) a Pražákova kvarteta (1986-2021). Od roku 2017 je členem Wihanova kvarteta.

Členové kvarteta jsou předními interprety mladé hudební scény, v červnu 2021 získali 1. cenu a speciální cenu Mikuláše Zmeškala na soutěži Talents for Europe, dostali se do semifinále soutěže Pražské jaro a také do finále italské soutěže Società Umanitaria. Ševčík Quartet se zúčastnil i několika mistrovských kurzů, ve Francii na Musique à Flaine pod vedením například Marie Chilemme (Quatuor Ébène), v Německu na Jeunesses Musicales Deutschland (Cuarteto Casals), na Akademii múzických umění v Praze pod vedením Rainera Schmidta (Hagen Quartet). Soubor se též zúčastnil projektu, organizovaného společností Musethica v Barceloně, kde opakovaně přednesl, společně s Jonathanem Brownem a Ericou Wise, Brahmsův sextet op. 18. Ševčík Quartet se rozvíjí pod dohledem hráčů z nejlepších českých i zahraničních komorních souborů, mezi nimi jsou kromě Štěpána Ježka také Petr Holman (Zemlinsky Quartet), ze zahraničí Günter Pichler (Alban Berg Quartet, Jonathan Brown (Cuarteto Casals), Yovan Markovitch (Quatuor Danel) a další.

Ševčík Quartet pravidelně koncertuje jak v České republice, tak i v zahraničí (Německo, Rakousko, Švýcarsko, Španělsko…)


Koncert, který završí program komorní řady, bude součástí oslav 40. narozenin Atria na Žižkově.

Program

Bedřich Smetana: Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“

—– přestávka —–

Bohuslav Martinů: Smyčcový kvartet č. 3 „H 183“

Leoš Janáček: Smyčcový kvartet č. 1 „Kreutzerova sonáta“

Abonmá a vstupné

Abonmá zahrnuje slevu na vstupenky, vítací přípitek a garantované místo v sále, pořídíte je na tomto odkaze.
Plná cena 1 200 Kč / Studenti, senioři, ZTP a ZTP/P 800 Kč

Jednotlivé vstupné 350 / 250 Kč

O Komorní řadě 2023/2024

Intimní hudební prožitek a těsný kontakt posluchače s interprety. Právě v tom tkví kouzlo komorní hudby, jež byla původně komponována pro menší sály. A díky tomu může přirozeně vyniknout v tradičním prostoru bývalého barokního kostela Atria na Žižkově.

Druhý ročník Komorní řady nabídne cyklus čtyř programově rozmanitých hudebních večerů. Zahajovací koncert potěší především příznivce sólového klavíru. Tomáš Vrána otevře sezónu recitálem, v němž představí fundamentální, ale i ojediněle uváděná díla klavírní literatury. Vystoupí přední ansámbly a zvučná jména domácí scény – Belfiato Quintet či duo houslisty Jiřího Vodičky a klavíristy a ředitele České filharmonie Davida Marečka. Příležitost dáváme také vycházejícím talentům. Současnou mladou generaci reprezentuje v nabídce nadcházející sezóny Ševčík Quartet. Jednotící linkou koncertů komorních ansámblů bude hudba tuzemských autorů. Ryze domácím programem se tak připojíme k oslavám Roku české hudby 2024. Kromě brilantní virtuózní hry všech účinkujících se můžete těšit na erudované promluvy o skladatelích a skladbách, o souvislostech a zajímavostech od samotných interpretů.