Marek Koliha: Ohlédnutí - výstava v Czech Photo Centre

14.3.2024 – 7.4.2024, 23:59

Mladý fotograf Marek Koliha, který v současné době studuje na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, představí své výtvarné fotografie v malé síni galerie Czech Photo Centre. Výstava OHLÉDNUTÍ bude pro veřejnost otevřena od 14. března do 7. dubna.

Cena vstupenky: 50-100 Kč
„Velký důraz klademe na zviditelnění tvorby mladých autorů, obzvlášť když se jejich snímky inspirují nebo vycházejí z práce předních českých fotografů, jejichž snímky zdobily stěny galerie před pár lety,“ říká Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo. Výstava s názvem OHLÉDNUTÍ je „inventurou“, kde autor reflektuje svou práci za poslední čtyři roky. Jde o výběr z cyklů knižní ilustrace, fotografie skla, tématu Magie místa, či osobní pocty fotografovi Vladimíru Kozlíkovi.
Jeho fotografie se vyznačují velkou mírou výtvarné stylizace při zachování hmatatelně reálného základu fotografovaných objektů. I když výsledné fotografie působí minimalistickým dojmem, jsou jeho cykly silně obsahově tematizovány s velkou dávkou osobní až intimní výpovědi. Marek Koliha se věnuje široké škále žánrů, v posledním období pak převážně výtvarné fotografii a ilustraci. Výstava OHLÉDNUTÍ je jeho první autorskou výstavu, účastnil se téměř desítky kolektivních výstav. Autor patří k nejmladší generaci českých fotografů. Fotografii vystudoval na střední škole MICHAEL v ročníku u doc. MgA. Vladimíra Kozlíka, MgA. Jaroslava Fišera a MgA. Petra Štěpána. Nyní studuje na Slezské univerzitě v Opavě pod vedením prof. PhDr. Vladimíra Birguse. Je také členem Asociace profesionálních fotografů APF.
Veřejnosti se výstava otevře 14. března a potrvá do 7. dubna. Otevírací doba galerie je v úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 100 a snížené 50 korun. Galerie Czech Photo Centre se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.