Navštivte unikátní letecké muzeum Libořezy v srdci Třeboňska

25. květen 2023, 14:38
Navštivte unikátní letecké muzeum Libořezy v srdci Třeboňska

Letecké muzeum Libořezy naleznete v jižních Čechách na Třeboňsku v obci Libořezy u Stříbce. Muzeum vzniklo na zahradě jednoho ze zakladatelů. Nelze ho přehlédnout, vystavená letadla jsou vidět již z cesty.  

Najdete zde jedinečné soukromé muzeum, které nesmí minout žádný fanoušek letadel. Můžete tu navštívit expozici, která je jediná svého druhu na Třeboňsku. Při návštěvě muzea vás provede průvodce a poskytne vám zajímavou komentovanou prohlídku. Jsou zde vystaveny a zpřístupněny slavné stíhačky z výzbroje československého letectva. Jedná se o kompletní MIG-21 MF, MIG-19 PM a MIG-15. V expozici si můžete letadla fotit, natáčet z bezprostřední blízkosti a případně pod dohledem průvodce do MIGu i usednout. MIG-21 je letuschopný, MIG-19 prochází renovací, oba letouny jsou kompletní. Tato expozice je zajímavá pro malé i velké. Letouny jsou na dosah návštěvníkům, a tak je možné se letounů přímo dotýkat a pořídit si zde zajímavé fotografie. K leteckému muzeu se pohodlně dostanete na kole či autem.

Muzeum provozují nadšenci do letectví, leteckou techniku a historii, kteří jsou také aktivními modeláři. Tomuto tvůrčímu koníčku propadli již ve věku, kdy jim vznikla povinnost školní docházky. Od té doby se modelařině intenzivně věnují s velkým elánem a nadšením až dodnes.

Se vznikem muzea a webových stránek přišla také myšlenka zveřejnit své výtvory. Některé modely můžete znát z modelářských soutěží. Jejich projekty nejsou vyhraněny k žádnému období a žádnému státu, přesto je právě "vlastenectví" motivuje ke stavbám letadel českých a československých pilotů. Jejich cílem je stavět modely, které budou věrnou zmenšeninou skutečných strojů.

Pokud jste také velký fanda do letectví a máte zájem podpořit tento projekt či se aktivně podílet na záchraně letounů nebo se jen chcete stát členem tohoto leteckého muzea a vše jen pozorovat zdálky, ta možnost zde je skrze přihlášku na webu. Po úspěšné registraci vám bude odměnou hezký zážitek při návštěvě muzea, malý dárek a dobrý pocit, že jste udělali dobrou věc pro záchranu tohoto technického dědictví.

Muzeum není otevřeno celoročně, v zimních měsících je uzavřeno, všechny exponáty jsou uklizeny, aby se maximálně zamezilo jejich "stárnutí". Proto se před návštěvou ujistěte o otevírací době.

Soukromá letecká sbírka Libořezy z. ú.

adresa: Libořezy 41, 379 01 Stříbřec
e-mail: [email protected]

www.leteckemuzeumliborezy.cz