Vladimír Rimbala: Příběh života - Slezskoostravský hrad

2.3.2024 – 28.4.2024, 23:59

Vladimír Rimbala se narodil 26. 11. 1978 v Levoči. Mládí prožil ve vesnici Markušovce ve východním Slovensku. Po ukončení Střední zemědělské školy a povinné vojenské služby se rozhodl cestovat. Žil a pracoval na mnoha místech v Čechách, na Slovensku a na severu Norska.

Cena vstupenky: 80 Kč
Vladimír Rimbala: Příběh života - Slezskoostravský hrad
  • Adresa:
    Hradní 1
    Slezská Ostrava 710 00

Momentálně žije a tvoří ve vesnici Jedlí na severu Moravy. Po celou dobu ho provází zájem o přírodu, paleontologii, histórii a umění. Náměty čerpá ze svých cest, procházek a sobě vlastnímu vnímání světa kolem.

Velkou inspirací k počáteční tvorbě bylo seznámení se s dílem malíře Zdeňka Buriana a filmy Karla Zemana.

Po dobu života stráveného na severu Norska procestoval Filipíny, Novou Kaledonii, Ekvádor, Chile a Argentinu, Rusko, Réunion, Pobaltské země a Švédsko. Příroda a lidé, které v těchto zemích potkal, se otiskla do způsobu jeho tvorby.

To vše vedlo k vytvoření unikátního stylu perokresby, kolorované perokresby a olejomalby. Vystavoval na několika místech na Slovensku, v Čechách, Norsku a Švédsku. Spolupracoval s paleontology na rekonstrukcích pravěkých zvířat, ilustroval přes 20 knih např. Kurupira zlověstné tajemství (Motto 2005), Smrt ve sloní trávě (Motto 2008), Pravěcí vládci Evropy (Kazda 2020) či Návštěva u Velkého kanibala (Pavel Mervart 2020) a kolem 30 článků v různých odborných časopisech.