Vranov – Pantheon je nejrozsáhlejší skalní hrad v Čechách

18. březen 2024, 10:32
Vranov – Pantheon je nejrozsáhlejší skalní hrad v Čechách

Skalní hrad Vranov – Pantheon se vypíná vysoko nad Jizerou, jen 4 kilometry od Železného Brodu a asi 8 kilometrů od Turnova, na Malé Skále. Z Pantheonu se můžete pokochat pohledem na Drábovnu, Sokol a Suché skály.

V době svého vzniku hrad vyhovoval všem obranným požadavkům, neboť při jeho stavbě bylo použito skupiny pískovcových skalisek spadajících na všech stranách skoro svisle do údolí Jizery. Podle zářezů a drážek ve skalních stěnách lze soudit, že obytné budovy na Vranově byly hlavně dřevěné, a proto se zachovala pouze sklepení vytesaných ve skále. Do hradu se vstupovalo postupně dvěma opevněnými branami. Na nejvyšším skalisku stávala dřevěná hradní věž, která dominovala celému objektu. Vranov poté prošel obdobími rozkvětu i úpadku. Až v roce 1802 koupil maloskalské panství, k němuž Vranov patřil, podnikatel František Zachariáš Römisch. Ten dal upravit přístup k hradu a vysoko nad Jizerou vybudoval vyhlídku. V prostorách hradu a jeho blízkém okolí dal Römisch umístit množství náhrobků, pomníků, nápisů, kamenných uren a letopočtů připomínajících bájné i historické osobnosti a události, spisovatele, umělce, básníky. V jedné síni byla připomenuta jména a události z bojů proti Napoleonovi, jinde se návštěvník setkal s bájnými jmény českých dějin. Své místo tu nalezli i Shakespeare, Goethe, Cervantes a řada dalších. Takto nově upravenému areálu hradu Vranova se začalo říkat Pantheon. Römischovi nástupci však nevěnovali Vranovu tolik pozornosti, a tak mnoho z toho, co tvořilo někdejší Pantheon, podlehlo zkáze. Zůstal však úchvatný pohled na Malou Skálu a jí protékající řeku Jizeru.

Jak se k hradu Vranov dostanete

Pěšky se na Vranov dostanete z Malé Skály po červené turistické značce, z nádraží necelé 2 kilometry. Pokud se vydáte autem, je nutné ho zanechat v obci Malá Skála a vydat se na hrad pěšky, od záchytného parkoviště. Odtud je to cca 0,5 kilometru po příjemném lesním schodišti. Na kole je místo poměrně dobře přístupné.

Občerstvení na parkánu

Můžete si zde pořídit turistické známky, vizitky, turistické deníky, pohledy, magnetky. Občerstvit se můžete skvělou kávou, ochutnat nezaměnitelně lahodné čaje, točené pivo Rohozec Y 11° a Prométheus 12°, Kitlovy domácí limonády, dobré víno, mošty. K zakousnutí je zde k dispozici sortiment sušenek, nanuky nebo si můžete dát klasiku — párek v rohlíku či sýrové tousty se šunkou.

Ubytování na nedaleké chalupě Maternovsko

Pokud nepospícháte domů a chcete si tu čas v tomto kraji prodloužit, využijte ubytování, které vám lze zprostředkovat. Chalupa je vhodná pro party horolezců a turistů, ale i pro rodiny s méně náročnými požadavky na komfort, je nutné mít vlastní spacák. Budete mít k dispozici plně vybavenou kuchyň, společenskou místnost s krbovými kamny. V chalupě jsou sekery a pila, v okolních lesích je dostatek dřeva.

Vstupné zde

Skalní hrad Vranov

adresa: Příšovice 56, 463 46
telefon: +420 777 013 497
e-mail: [email protected]

www.vranov-pantheon.cz