Beze strachu – výstava Veroniky Psotkové v Centru Bořislavka

19.1.2024, 10:00 – 22.5.2024, 18:00

Originální umělecká výstava sochařky Veroniky Psotkové drátěných soch a skulptur v prostorách ATRIA budovy KKCG přímo na Bořislavce. Vstup je zdarma

Cena vstupenky: zdarma Kč

Výstava představí nejaktuálnější tvorbu české sochařky a umělkyně Veroniky Kudláčkové Psotkové založenou na realistickém figurálním sochařství. Ústředním motivem je odvaha udělat změnu. Učinit krok do neznáma, bývá totiž často jedním z nejtěžších i nejdůležitějších životních rozhodnutí. A to ať už jde o zdánlivě malicherné, či existenciální situace.

Cílem solitérních i souborných instalací a jejich mnohdy monumentálního provedení je dodat odhodlání všem, kteří jej v danou chvíli potřebují. Drátěné bytosti svým zpracováním nastavují pomyslné zrcadlo tomu, co aktuálně prožíváme, a současně mají diváka přimět k rozehrání vlastní fantazie. Vedle dalších tematických souborů Psotková na výstavě představí autorské cykly Kůže lína Kluzká židle. Dominantním objektem bude ale především Pilíř společnosti, který je unikátním představením autorčiných figurálních site-specific kompozic, které dotváří přímo na konkrétním místě.

Výstava je volně přístupná od 19. ledna až do 22. května 2024, ve všedních dnech od 10 do 18 hod. a o víkendech od 13 do 18 hod. Všechna díla naleznete v prostorách ATRIA budovy KKCG přímo u nás na Bořislavce (vstup z křižovatky ul. Evropská a Liberijská)

O AUTORCE

Veronika Kudláčkova Psotková (*1981) se narodila v Opavě, žije a tvoří v Lounech. Absolvovala Ateliér sochařství I na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. Dlouhodobě se věnuje zpracování lidských figur z drátěných sítí, čímž našla způsob, jak modelovat jedinečné sochy přímo z výsledného materiálu. Autorka stále rozvíjí a zdokonaluje způsob, jak pracovat s „drátěnou kresbou“ a prošíváním vnitřního i vnějšího objemu soch současně. Autorčina tvorba byla představena na samostatných i skupinových výstavách v kulturních institucích i v exteriéru jak v České republice (např. Centrum současného umění DOX v Praze, EPO1 Centrum současného umění v Trutnově, (A)void Gallery v Praze, Galerie Kaple ve Velkém Meziříčí), tak i v zahraničí (Koktebel Jazz Festival na Ukrajině, Kulturcentrum v Lillhärdal nebo Avesta Art ve Švédsku ad.). Je pravidelným účastníkem mezinárodní výstavy současného umění Nord Art v Německu.

Těšíme se na vaši náštěvu.