Vernisáž výstavy: Giordano Floreancig - Galerie Kaple

Italský umělec Giordano Floreancig (1954) žije a tvoří v provincii Udine. Autodidakt, který maluje od roku 1976 ale veřejnosti se představil až v roce 2000 na naléhání své dcery Valentiny. Od té doby se pravidelně účastní samostatných i skupinových výstav v Itálii i zahraničí. 

Cena vstupenky: 50 Kč
Vernisáž výstavy: Giordano Floreancig - Galerie Kaple
  • Adresa:
    Sokolská 30
    Valašské Meziříčí 757 01

Do povědomí uměleckých kritiků se dostal zejména v Gli Incazzati (The Mad Black Ones), The Mad Ones a The Drunk Ones. TehdyVittorio Sgarbi definoval Floreanciga   jako „elitářského barbara malby“, zatímco Pier Duilio Pizzolon ho nazval „Masaccio naší doby“. Je laureátem či finalistou několika uměleckých soutěží. V souvislosti s jeho expresivní malbou se často používá termín tesání barvou. Jakoby Floreancig pracoval s mramorem či jiným sochařským materiálem. Kromě malby se autor věnuje i soše, videoartu, instalací a performance. V roce 2009 spálil 147 olejomaleb (Euthanasia 147 Art Work), popel pak zabalil do nádob a akci si vysloužil pozvání na 54. Benátské bienále, kde v rámci performance a umění akce, společně s společně s ředitelem italského pavilonu Vittoriem Sgarbim, spálil dalších 150 obrazů. Od roku 2009 se rovněž věnuje i literatuře (např. nakladatelství La Biblioteca dell'Immagine vydala jeho knihu Il matto dagli occhi di pane (Blázen s chlebovýma očima).

Jedná se o první autorovu výstavu v České republice. Do Valašského Meziříčí přivezeme výstavu s archetypy znepokojivé zrůdnosti člověka, stavící se tváří v tvář zlu současné společnosti a tragédii existence.

Kurátor výstavy: Leszek Wojaczek