tYhle & Lukáš Karásek: Obývací pokoj - Studio ALTA

Pondělí, 17.06.2024 09:00 | další termíny

Obývací pokoj je expedicí lidské představivosti do neprobádaného teritoria nábytku. Odehrává se mezi zdmi jediné místnosti – světa nábytku existujícího paralelně vedle našeho. 

tYhle & Lukáš Karásek: Obývací pokoj - Studio ALTA
  • Adresa:
    U Českých loděnic 4,
    Praha 8 – Libeň, 180 00

Tady má každý předmět svůj vlastní charakter, každý jedná svým jedinečným způsobem. Na pomezí světla a tmy, uprostřed tichého skřípání dřevěných nohou a vrzání dveří, se nábytek a lidské tělo stávají plátnem, z něhož se vynořují a zase ztrácejí fantastické figury. Lukáš Karásek ve svém projektu balancuje na hraně divadla masek, tance a cirkusu, a rozehrává vzrušující hru plnou imaginace a humoru.

Autor, performer: Lukáš Karásek
Dramaturgie: Viktor Černický
Scénografie, výroba nábytku: Lukáš Urbanec
Světelný design: Zuzana Režná
Kostýmy: Hynek Petrželka
Produkce: tYhle, Studio ALTA
Partneři: Terén, Cooltour, Cirqueon, Kredance, Tanec Praha / PONEC-divadlo pro tanec
Poděkování: Markéta Petrová, Lída Vacková, Lucia Kašiarová, Drahomír Stulír, Zbyněk Opálka, Petra Bučková, Marie Gourdain, Florent Golfier, Nikola Brokešová, Pavla Baštanová, Jazmína Piktorová, Martin Hamouz, Jiří Šmirk, rodina Symbolsákova

tYhle je česko-francouzský kolektiv umělců, kteří se zabývají současným pohybovým a vizuálním uměním, tYhle je platforma pro vyjádření se prostřednictvím performativního umění, tance a fyzického divadla. tYhle jsou v základním složení čtyři umělci Marie, Zuzana, Lukáš a Florent, kteří sdílejí podobný pohled na současné umění: je nezbytné experimentovat a bořit hranice. Lukáš Karásek byl posluchačem Pierra Nadaud v ateliéru Klaunské, scénické a filmové tvorby na JAMU v Brně. Během studií tvořil s Alešem Janákem a Irinou Andrejevou z Teatr Novogo Fronta či Karin Ponties z Dam de Pic. Zúčastnil se také stáže Commedia dell’arte s Giovannim Fusetti ve Florencii. Absolvoval (2013) s inscenací Tešlon a Frkl, kterou vytvořili společně s Florentem Golfier. Po studiích společně s Florentem založil uskupení tYhle, kterému se věnují společně s Marii Gourdain a Zuzanou Režnou. Mimo tYhle vystupuje či tvoří dramaturgii v pohybových inscenacích (Viktor Černický, Cécile da Costa), vede dílny masek a dva roky tesařil.

non-verbální ╱ non-verbal

50 minut ╱ minutes

http://tyhle.cz/obyvaci-pokoj/

Podpora: 

Projekt Obývací pokoj vzniká za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, statutárního města Brna, Hlavního města Prahy a Státního fondu kultury.

Termíny