United Islands of Prague se letos v Praze uskuteční už po jednadvacáté

1.5.2024 – 4.5.2024, 23:59

Od 1. do 4. května budou pražské ostrovy patřit vedle připomínky míru, bezpečí a spolupráce na evropském kontinentu také žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Na návštěvníky festivalu United Islands of Prague čeká také představení evropských států a zajímavý doprovodný program, jehož dramaturgie se letos ujal spolek Díky, že můžem, který stojí například za tradiční listopadovou akcí Korzo Národní. Festival United Islands of Prague, oslava 20 let Česka v Evropské unii a všechny další programové aktivity budou pro návštěvníky tradičně zdarma.

United Islands of Prague se letos v Praze uskuteční už po jednadvacáté. Letos se během čtyř dnů se na pódiích představí víc než stovka umělců z celé Evropy. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu nových hudebních interpretů jak domácí, tak zahraniční scény. Jedním z headlinerů bude irská partička 49th & Main, jejíž součástí je indie-popové duo původem z irského města Kilkenny, které tvoří producent Ben O'Sullivan a zpěvák/multiinstrumentalista Paddy King. Francouzskou scénu bude zastupovat kapela Télépagaille, která si za poslední roky rychle udělala jméno na pařížské alternativní scéně. Českou scénu bude reprezentovat pražský česky zpívající boyband  Good Times Only nebo třeba plzeňská kapela Severals, která si za poslední roky získala uznání na české i zahraniční scéně. Prostor dostanou na festivaly i nejmenší kapely, čtvrteční večer bude patřit klubové noci v deseti klubech po celé Praze.

Během všech festivalových dní nebude chybět ani oblíbený nehudební program Ostrovy inspirace. Dramaturgie celého nehudebního programu se letos ujal tým spolku Díky, že můžem, který stojí například za tradiční akcí konanou každý rok 17. listopadu na Národní třídě. Návštěvníci si mohou vybrat z pestré nabídky programu, který přinese kombinaci debat ve spolupráci s úspěšnými podcasty a známými moderátory, instalací, výstav, scénických čtení a prostoru pro společný dialog o evropských tématech. Mezi tématy bude například svoboda cestování, výhody a úskalí členství v EU či udržitelnost. Svůj prostor dostanou také zajímavé organizace, lidskoprávní iniciativy, spolky z Prahy 1, dílny, muzea či kulturní instituce. Kromě hudebního a nehudebního programu bude součástí festivalu také bohatá gastronomická nabídka, food trucky a bary s pestrou nabídkou nealko i alko nápojů.