SHAPE+: Aleksandra Słyż, Forces, Aid Kid, Pjoni, Martins Kohout

12.6.2023, 17:30 – 22:00

Projekt vznikl během rezidenčního pobytu SHAPE+ v pražské MeetFactory a za podpory Hudební akademie v Poznani.

Cena vstupenky: 290 Kč
Artist talks
18:00 Aid Kid + Pjoni
19:00 Martins Kohout
→ Vstup zdarma
 
Performance
20:00 Forces
21:00 Aleksandra Słyż - Primal Rituals
→ 290 Kč v předprodeji přes MeetFactory a v síti GoOut
→ 350 Kč na místě
 
Aleksandra Słyż - Primal Rituals
Tanec a prvotní mystika zvuku hrály klíčovou roli v pohanských rituálech od samého počátku lidských dějin. Mnohé z nich se snažily zrcadlit pohyb nevysvětlitelně se třpytícího Slunce, prastarý životní cyklus věčně se měnícího lesa, v němž podle víry žijí duchové mrtvých i prapůvodní božstva a podobně jako larvy nebo oheň se proměňují v nesčetné entity utvářející svět domorodých kmenů.
Vzhledem k tomu, že záznamy o těchto obřadech jsou velmi kusé, je však obtížné tyto praktiky zkoumat a přesně rekonstruovat, což ponechává široké pole pro spekulace a hypotézy, v neposlední řadě i pokud jde o jejich umělecké ztvárnění. To se týká i staroslovanské mytologie a jejího složitého souboru věrouk, které teprve čekají na své znovuobjevení.
Prvotní rituály jsou multimediální představení inspirované vědeckými prameny o tanci jako součásti slovanských rituálů, které se noří do široké symboliky spojené s různými atributy lidské existence a v ní přítomné přírody. Spojením moderních technologií s prastarými zprávami se dílo snaží zhodnotit a interpretovat poněkud zapomenutou oblast slovanské kultury s jejími mnoha aspekty. Představení dává divákům nahlédnout do organického vývoje společnosti, v níž stará symbolika zapustila kořeny a která je jí dodnes formována.
 
Eliška Jirsová - performance
Simona Machovičová - performance
Anna Kokocińska - koncept, performance
Aleksandra Słyż - koncept, sonifikace dat, hudba
Maks Posio - koncept, real-time video
 
Forces
Zvuk elektronického projektu Forces finského interdisciplinárního umělce Joonase Sirena tvoří neustále mutující rytmy a ostré digitální textury. Různé techniky živého kódování a processingu v SuperCollideru využívá k vytváření hustých atomizovaných vírů; elektronických a někdy chaotických abstraktních oceánů zvuku. Hudba Forces vyšla na labelech Infinite Machine, Gin & Platonic, Genot Centre, Conditional a Bio Future Laboratory a do svých setů je zařadili experimentální producenti jako Aphex Twin, Daniel Ruane a ZULI. Nejnovější, gabberem ovlivněná, algoritmicko-spektrální drum machineová nahrávka "Inertia" vyšla v červenci 2022 na mexickém labelu Infinite Machine se sídlem v Mexico City.