Zoopark Olovnice — tradiční i netradiční zvířata na dosah ruky

21. březen 2024, 13:43
Zoopark Olovnice — tradiční i netradiční zvířata na dosah ruky

Zoopark Olovnice se nachází nedaleko Kralup na Vltavou v obci Olovnice ve Středočeském kraji. Příběh zooparku začal před více než dvaceti lety. Přibližně tak dlouhou dobu pojí majitele láska k exotickým druhům zvířat, které chovají v Olovnici. Již mnoho let právě v Zooparku Olovnice nacházejí domov zvířata odložená nebo taková, která byla vysvobozena z rukou špatných chovatelů.

V posledních letech zoopark začala velmi úzce spolupracovat se Zoologickými zahradami v Plzni, Ústí nad Labem nebo v Praze, a protože se jejich chov rychle rozrůstal, stala se tato farmička častým cílem přátel, sousedů a obyvatel okolních obcí, kteří o zooparku věděli z doslechu. Právě tady se zrodil nápad zpřístupnit zvířata také široké veřejnosti a založit Zoopark Olovnice. Také proto, že se zvířata postupně rozrůstala, tak se majitelé rozhodli, že zprostředkují kontakt se svými mazlíčky i ostatním lidem a farmička se otevřela veřejnosti.

Kozy, ovce i lemuři, surikaty a mnoho papoušků

V Zooparku Olovnice máte možnost vidět desítky zajímavých zvířat v rodinném prostředí. Zvířátka budete mít doslova na dosah ruky. S některými z nich si za dohledu zkušených chovatelů můžete udělat i fotografii. Krmení zvířat i jejich hlazení je možné pouze po domluvě s ošetřovateli. K zakoupení jsou také pochutiny, kterými nakrmíte vybrané druhy zvířat. Velkou výhodou je, že zoopark je postavený jako okruh a tak zcela přirozeně projdete vše. Jestli čekáte jen domácí a menší zvířátka, budete jistě mile překvapeni, že tomu tak není. Kromě obvyklých zvířátek, jako jsou kozy, ovce nebo slepice tady najdete i méně obvyklá zvířátka jako lvy, lemury, surikaty, dikobraze, mnoho papoušků a další zvířátka. Vedle oslíka tu potkáte velblouda nebo lamu, takže na jednom místě během pár minut uvidíte zvířátka z různých světadílů.  

Během návštěvy se můžete na cokoliv zeptat, ošetřovatelé jsou opravdu velmi milí a ochotní, a tak se dozvíte i spoustu zajímavostí ze života zvířat, které na panelech nenajdete. Mnoho informací se dozvíte i na fb stránce Zoopraku Olovnice, která se jmenuje Olovnická farmička.

Vydejte se na toto kouzelné místo a věříme, že i pro vás bude návštěva Zooparku Olovnice nezapomenutelným zážitkem.

Zoopark Olovnice

adresa: Kopanina 198, 273 26 Olovnice
telefon: +420 722 567 639

www.zooparkolovnice.cz