Výstava Výukové modely v zemědělství - NZM Čáslav

1.4.2023 – 31.10.2023, 23:59

Letošní krátkodobá výstava představuje výukové modely strojů a mechanismů používaných v zemědělství. Ze dvou čáslavských podsbírek (Rostlinná výroba 2 a Zemědělská technika) jsou prezentovány předměty získané ze středních a vysokých škol používané k výuce.

Cena vstupenky: 80-120 Kč

Přijďte na výstavu i za poznáním.

Kolekce modelů patřících do podsbírek zdejšího muzea obsahuje více než 700 kusů a počátky se datují do 50. let 20. století. V tomto období přibyly k dosud ojedinělým modelům zemědělského nářadí početné kolekce výukových modelů strojů a zařízení ze zemědělských škol. V první řadě se jednalo o modely z bývalé Hospodářské akademie v Táboře a Vysokého učení technického v Brně. Postupně do sbírky přibývaly i dary z dalších škol – SZTŠ Čáslav, SZTŠ Český Brod, Učňovská škola Horní Benešov, Učňovská škola Letovice, Technická škola zemědělská Chrudim, SZTŠ Hradec Králové a Česká zemědělská akademie Humpolec.

Celé výstavě dominují funkční modely ve skutečné velikosti. Vystaveny jsou řezy převodovou skříní pásového traktoru se spojkami, planetová převodovka Praga Wilson, převodová skříň s redukcí a přední náprava Praga V3S. Dokreslujícím prvkem jsou technické detaily strojů na výukových tabulích.