Písecko-Blatensko-Strakonicko-Vodňansko

13. březen 2024, 0:49
Písecko-Blatensko-Strakonicko-Vodňansko

Jeden z nejmalebnějších koutů Jihočeského kraje najdete na půli cesty mezi Prahou a Českým Krumlovem. Turistická oblast jako stvořená k výletům za poznáním, zábavou a toulkami neporušenou přírodou. Jejími přirozenými centry jsou města Písek – historický klenot na řece Otavě a Blatná – město růží.

Jeden z nejmalebnějších koutů Jihočeského kraje najdete na půli cesty mezi Prahou a Českým Krumlovem. Turistická oblast je jako stvořená k výletům za poznáním, zábavou a toulkami neporušenou přírodou. Jejími přirozenými centry jsou města Písek – historický klenot na Otavě, Blatná – město růží, Strakonice – kvetoucí město a Vodňany krotící vodní živel.

Při troše hledání si tu každý najde to své. Nejkrásnější zámky jako Orlík, Blatná, Lnáře. Leží zde i král všech hradů Zvíkov, romantická zřícenina Helfenburk, stejně jako nejmladší hrad v Česku Švecburg. Nejpohádkovější kovárnu nejdete v Selibově a nejmodernější muzeum na jihu Čech je součástí hradu Strakonice. Výstava rybářství ve Vodňanech ukazuje v letních měsících, jak vypadá život pod hladinou jihočeského rybníka. Krajina je zde rovná jako třeba u Putimi až po vlnící se u Strakonic, aby vás zavedla do Pošumaví.

Oblast nabízí dostatek vyžití především pro rodinu s dětmi. Najdete v ní největší interaktivní prostor pro děti v České republice – píseckou Sladovnu i vyhlášená regionální muzea v Písku a Blatné. V centru Písku se každoročně na náplavce řeky Otavy u Kamenného mostu můžete podívat na obří pískové sochy. Když k tomu přidáte Krokodýlí ZOO, muzeum Malé světy v Bavorově nebo Hoslovický mlýn, jeden den vám určitě stačit nebude.

Samostatnou kapitolou je nádherná příroda se stovkami kilometrů značených turistických tras a cyklostezek, řada přírodních rezervací a rozhleden. Samozřejmostí je dobrá infrastruktura ubytovacích a gastronomických služeb i bohatá nabídka kulturních akcí. Pro samotáře je tu dostatek tichých zákoutí, ve kterých se dá alespoň uniknout před shonem dnešního světa.

Infocentrum Písek   

Provozní doba: denně 9–17 h (červenec a srpen denně 9–18 h), polední přestávka 11:30-12:00 hod.
adresa: Velké náměstí 1/24, 397 01 Písek
telefon: +420 602 771 596
e-mail: [email protected]
FB @infocentrumpisek

www.pisek.eu