Kreutzerova sonáta / Čí vinou? - divadlo Komedie

OD SMRTI SOFIE TOLSTOJOVÉ MUSELO UPLYNOUT STO LET, ABY JI SOUČASNÝ LITERÁRNÍ SVĚT POZNAL NEJEN JAKO MANŽELKU ČI SLUŽEBNICI GÉNIA, ALE TAKÉ JAKO SPISOVATELKU.

Kreutzerova sonáta / Čí vinou? - divadlo Komedie
  • Adresa:
    Jungmannova 15/1
    Praha 1 110 00
DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ JE SOUČÁSTÍ MEZINÁRODNÍHO FESTIVALU NOVÁ KOMEDIE 2023.
 

Lev Nikolajevič Tolstoj napsal Kreutzerovu sonátu v roce 1889 a krátce po jejím vydání byla v Rusku zakázána kvůli "absurdním a pošetilým myšlenkám týkajícím se kritiky manželského svazku".  Tolstého manželka Sofie Andrejevna neočekávala, že si čtenáři román vyloží jako reflexi jejího manželství s velkým spisovatelem. Zasáhlo ji to tvrdě, protože Kreutzerova sonáta pojednává o životě muže, jehož rostoucí žárlivost vede ke zločinu. Často je popisována jako "sexuální" novela o trýznivé žárlivosti, o vztahu mezi čistotou a silnou vášní. Když ruská cenzura román zakázala, Sofie se za něj ironicky přimluvila u cara Alexandra III. Podpořila jeho vydání, aby všechny ujistila, že není tou ženou z Kreutzerovy sonáty.

Navzdory sebevědomému vystupování na veřejnosti ji dílo uvedlo do velkých rozpaků. Ve snaze najít odpověď na manželův příběh se Sofie rozhodla napsat novelu s názvem Kde je ta vina? Jak Tolstoj, tak zbytek rodiny zveřejnění Sofiina díla nepodpořili, a tak byl příběh téměř sto let utajen. Poprvé byl publikován až v roce 1994.

Inscenace není klasickou adaptací románu L. N. Tolstého. Nabízí i další rovinu obohacenou o paralely s osobními životy Tolstých. Někteří tvrdí, že Sofie byla největším Tolstého neštěstím, protože ho milovala majetnickou maloměšťáckou láskou. Existuje ovšem i opačná verze: verze o nezkrotném intelektuálním egoismu, jímž ji její panovačný manžel celý život trápil. Postava statkáře Pozdnyševa je generačně rozdělena mezi tři herce a režijní zpracování Pavla Viechy nabízí navzdory dramatickému tématu spoustu humoru. 

UPOZORNĚNÍ PRO DIVÁKY
Inscenace není vhodná pro diváky do 15 let.

Představení je ve slovenštině.

Mestské divadlo Žilina
Premiéra 7. 5. 2022