Objevte Kroměřížsko – krajinu mezi nebem a zemí

10. červenec 2023, 14:43
Objevte Kroměřížsko – krajinu mezi nebem a zemí

Pojďte se toulat krajinou plnou alejí a pěšinek mezi poli, krajinou baroka plnou zámečků a kapliček, krajinou pečlivě komponovaných zahrad a panských sídel. Pojďte se toulat na Kroměřížsko, vždyť prázdniny jsou tu od toho.

Křivolaké uličky starobylé Kroměříže, zahrady, ze kterých přechází zrak, štíhlé gotické chrámy i buclaté kostelíčky pod horami. Historická města se zámky a kavárnami se u nás střídají s tichým majestátem lesů v Chřibech a Hostýnkách. Velkolepá díla člověka tu soupeří o pozornost s křehkou nádherou polí, luk a kopců.

Přijměte pozvání na Kroměřížsko. Jsou u nás místa, která vám vezmou dech. UNESCO chrání kroměřížské zahrady, rotundu s Foucaltovým kyvadlem i Arcibiskupský zámek. Kromě toho je Kroměříž plná romantických zákoutí a uliček, ve kterých se před vámi otevírají tajemství historie. A není v tom sama. Objevte Holešov s francouzskou zahradou, tajemnou chodbou v kovárně a židovskými památkami. Prozkoumejte barokní hřbitov ve Střílkách, který je téměř světovým unikátem. Obdivujte jedinečná technická díla, jako je větrný mlýn ve Velkých Těšanech. Stavte se v Bystřici pod Hostýnem za napoleonskými vojáky nebo ohýbaným nábytekm a vyšlapejte stovky schodů mezi dřevěnými stánečky k poutnímu chrámu na Svatém Hostýně. Odtud budete mít náš kraj jako na dlani.

Jsou tady ale i další místa, která vás vezmou za srdce. Až budete stát mezi kamennými věžičkami hradu Cimburku, až se vyšplháte na rozhlednu Kelčského Javorníku, až se zatouláte v zapomenutých stezkách Chřibů, poznáte duši naší krajiny. Je přívětivá a vždy vás přivítá vřelou náručí lesů, polí a horských luk.

Hanáci i Valaši jsou tady u nás doma. Každý je jinačí, ale oba k domovu váže pýcha a hrdost. Hanáckou rozvážnost můžete poznat v Rymicích, Morkovicích nebo Záhlinicích. Valašský temperament zase na Rusavě, na Trojáku nebo na Hostýně. Prostě všude tam, kde se velké širé rodné lány zaoblují v kopce.

www.region-kromerizsko.cz

Foto: ©m-ARK a Petra Sýkorová pro Kroměřížsko