Výstava Síla větru a tlak vody - Stará radnice Hranice

13.7.2023 – 8.10.2023, 23:59

Výstava k 140. výročí od založení firmy Antonína Kunze na výrobu čerpadel v Hranicích.

Cena vstupenky: 30 Kč

Výstava připomene dlouhotrvající historii výroby čerpadel v Hranicích. Ta sahá až do roku 1883, kdy svůj malý podnik založil vyučený zámečník Antonín Kunz. Jeho firma se záhy především svou výrobou větrných motorů k čerpání vody vlastní konstrukce stala známá u nás i v zahraničí. Díky rychlému růstu firmy byl postaven velký tovární areál s reprezentativní budovou dnes známou pod označením Kunzova vila.

Po roce 1945 se firma Antonína Kunze stala součástí národního podniku Sigma. Podnik fungující pod názvem Sigma Hranice postavil druhý závod na dnešní Tovární ulici, kam byl záhy celý přesunut. Výrazný rozvoj podniku znamenal, že čerpadla z Hranic se staly součástí provozních zařízení v mnoha odvětvích a oborech jak u nás, tak v zahraničí.

Na výstavě zabývající se historií výroby čerpadel v Hranicích najdete výrobky firem Antonína Kunze a Sigmy Hranice jako jsou nejrůznější čerpadla, pumpy, motory, spoustu dobových fotografií, katalogů a dokumentů. Výstava se bude zabývat také budoucností, tj. využití síly větru k pohonu pístových čerpadel, které vychází z plánů Antonína Kunze.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 13. července v 17:00 hodin na Staré radnici.

Výstava bude k vidění do neděle 8. října 2023.