Výstava Vodníci v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě

28.10.2022, 10:00 – 2.4.2023, 15:00

Navštivte unikátní výstavu "Vodníci", která právě probíhá u nás ve Vysoké u Příbramě!

Cena vstupenky: 70 Kč

Vodník je v Čechách snad nejznámější a nejpopulárnější nadpřirozená bytost. Nejdříve to byla vyloženě zlá, záludná příšera žijící v hlubinách řek, potoků a jezer, v mlýnských náhonech a opuštěných tůních. Lámal ledy, zvedal vody, trhal hráze a působil povodně, lákal lidi k vodě a topil je. V českých pohádkách se později proměnil v mužíčka se zelenými vlasy a zeleným fráčkem s pentličkami, který na barevné pentle a lesklá zrcátka lákal děvčata, aby je stáhl do své vodní říše a vzal si je za ženy. S oběma interpretacemi vodníka se setkáváme v dávných pověstech i v rozličných druzích umění.

Vodník je spojen i s tvorbou Antonína Dvořáka, ať už se jedná o postavu z opery Rusalka nebo o symfonickou báseň Vodník inspirovanou baladou Karla Jaromíra Erbena. Výstava reflektuje, jak vodníka v posledních dvou staletích zobrazovali významní čeští literáti, malíři, televizní a filmoví tvůrci.

Původní výstava bude na Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami k vidění od 28. 10. 2022 do 2. 4. 2023.
Najdete nás 8 km jihozápadně od Příbrami. V nádherné krajině plné lesů, rybníků a luk. Na okraji malebné brdské vrchoviny.