Městské muzeum Žamberk – novogotická lékárna, loutkové divadlo i mechanický Jedličkův betlém

19. říjen 2023, 11:01
Městské muzeum Žamberk – novogotická lékárna, loutkové divadlo i mechanický Jedličkův betlém

Město Žamberk se nachází ve východní části České republiky v Pardubickém kraji nedaleko hranic s Královéhradeckým krajem. Žamberk je situován do podhůří Orlických hor, nedaleko Pastvinské přehrady. Městské muzeum Žamberk se spolupodílí na kulturních aktivitách města, pravidelně nabízí tematické výstavy, pořádá akce pro děti a přednášky vztahující se nejen k historii.

Zajímavosti Městského muzea Žamberk

V Žamberku bylo městské muzeum založeno roku 1911, sídlilo v budově radnice a za jeho vznik je považován zápis prvního sbírkového předmětu. Od roku 1975 našly sbírky místo v empírové budově bývalého Kateřinského špitálu z roku 1848, kde se nachází muzeum dodnes.

Co při návštěvě muzea uvidíte

Stálá expozice dokladuje život a historii Žamberka, významné rodáky a osobnosti. Představuje rozvoj lidových i uměleckých řemesel ve městě a okolí, Vystaveny jsou mistrovské práce řezbářské rodiny Rousů, obrazárna majitelů zámku z rodu Parish, unikátní soubor polychromovaných barokních kostelních soch. Nově přiláká návštěvníky maketa Codexu gigas.

V muzeu je umístěna také Erxlebenova novogotická lékárna, loutkové divadlo a mechanický Jedličkův betlém. Lékárna byla zhotovena koncem 19. století ve Vídni pro lanškrounského lékárníka Eduarda Erxlebena. Ojedinělá expozice dnes představuje plně vybavenou lékárnu z doby její největší slávy.

Naše muzeum spravuje další objekty: nedalekou Tyršovu rozhlednu z roku 1932, židovský hřbitov a výstavu o židovské komunitě v obřadní síni a domek Prokopa Diviše, jednoho z nejvýznamnějších rodáků. V historickém roubeném domě najdete venkovskou světnici z přelomu 19. a 20. století a informace o premonstrátském knězi, vědci a vynálezci. Maketa jeho bleskosvodu se tyčí před domkem.

Městské muzeum Žamberk

adresa: Československé armády 472, 564 01 Žamberk
telefon: +420 465 611 678, +420 734 839 674

www.muzeumzamberk.cz