Milovníci umění si přijdou v Rabasově galerii Rakovník na své

29. březen 2024, 14:52
Milovníci umění si přijdou v Rabasově galerii Rakovník na své

Rabasovu galerii najdete v centru města Rakovníka, které leží jen 60 km západně od Prahy ve Středočeském kraji. Nachází se na okraji CHKO Křivoklátsko v Rakovnické pahorkatině.

 

Rabasova galerie má dvě pobočky. Sídlí v barokním domě se synagogou čp. 232 ve Vysoké ulici. Nachází se zde stálá expozice Malíř Václav Rabas 1885-1954 - život a dílo, Výstavní síně ve Vysoké 232 pro krátkodobé výstavy a koncertní Heroldova síň. Výstavní síň na radnici na Husově náměstí slouží především k prezentaci menších kolekcí grafiky. Nalézá se v historické budově rakovnické radnice. V pobočce ve Vysoké 226 je Nová síň pod Vysokou bránou pro rozsáhlejší krátkodobé výstavní projekty a studijní archiv a knihovna.

Krajinu kolem rodných Krušovic charakterizoval malíř Václav Rabas jako „nejchudší jeviště nejprostšího kousku země“. Jeho obrazy ovšem ukazují něco docela jiného. Netušenou krásu a barvitost zdánlivě jednotvárné krajiny, složené z polí a chmelnic. Rodný kraj se Rabasovi stal celoživotním zřídlem tvůrčí inspirace a nejčastějším námětem jeho pláten. Nejsou to pouhé malířské záznamy skutečnosti. Rabasovy krajiny jsou především obrazem malířovy duše. Někdy tlumeně melancholické, jindy sytě jásavé, občas zastřené temnotou stesku jako na slavném plátně Vzpomínka na maminku z roku 1914. Václav Rabas kreslil a maloval od dětství. Práce, které vytvořil v hodinách kreslení na rakovnické reálce, si jeho profesoři uschovávali jako vzácné relikvie budoucího mistra, kterým se skutečně stal. Na sajdkárovém motocyklu Indian vyrážel ze svého domu Nový Svět u Krušovic vyzbrojen malířským náčiním do blízkých i vzdálenějších končin a tváří v tvář krajině své duše tvořil obrazy, které patří k vrcholným dílům české krajinomalby. V roce 1945 byl mezi prvními jmenován za svůj mimořádný přínos k obohacení české kultury Národním umělcem. Obraz Vzpomínka na maminku a další slavná Rabasova plátna (Krušovická kopanina, Krajina v červenci, Včelařské zátiší atd.) jsou vystaveny ve stálé expozici Rabasovy galerie.

Dům čp. 232 je bývalá židovská škola. Na něj bezprostředně navazuje pozdně barokní synagoga, která v současnosti slouží jako koncertní Heroldova síň, je pojmenovaná podle slavného rakovnického rodáka, violisty Jiřího Herolda — jeho rodný dům na rohu Vysoké a Palackého ulice označuje pamětní deska. Synagoga je přístupná v rámci prohlídky Rabasovy galerie. Na protější straně ulice stojí rodný dům operního pěvce Emila Buriana s pamětní deskou od rakovnického sochaře Miroslava Pangráce. Po zdařilé adaptaci slouží objekt jako moderní výstavní prostor k prezentaci současného umění — Nová síň pod Vysokou bránou.

Všechny pobočky: Nová síň pod Vysokou bránou, Rabasova galerie (synagoga), Výstavní síň na radnici mají otevřeno denně 10—18 hodin, kromě pondělí. V prosinci úterý—pátek 10—18 hodin, sobota—neděle 10—16 hodin.

Více informací na www.rabasgallery.cz

25.4.2024 – 30.6.2024, 23:59
Tomáš Honz (*1989) patří k mladší generaci autorů a absolventů pražské AVU. Do podvědomí vešel čistou a citlivou malbou v plenéru,... více
14.3.2024 – 12.5.2024, 23:59
Letos se tradiční přehlídky aktuální tvorby umělců, kteří žijí nebo pracují na území Středočeského kraje zúčastnilo šedesát... více
18.5.2024, 20:00 – 21:00
Nenechte si ujít noční koncert v Rabasově galerii v Rakovníku. více
11.4.2024 – 19.5.2024, 23:59
Výstava obsahuje grafická díla vytvořená v letech 2018 až 2024. Tématicky jde o dva různé proudy, kdy hlavní je cyklus... více