Poslední reprízy a derniéra ve Švandově divadle – Ať vejde ten pravý

22.3.2023, 19:00 – 17.5.2023, 21:10

Drama o lásce, dospívání, šikaně a upírech.

Inscenaci Ať vejde ten pravý stojící na pomezí severské detektivky, upírské romance a psychologického dramatu režíroval Jan Holec, mladý divadelník s výborným renomé. Roli ústřední dvojice ztvárňují Denisa Barešová a Oskar Hes, známí publiku i ze svých filmových a televizních rolí.

Poslední reprízy a derniéra ve Švandově divadle – Ať vejde ten pravý
  • Adresa:
    Štefánikova 6/57,
    Praha 5, 150 00

Oskar (Oskar Hes) je osamělý chlapec, který je ve škole terčem šikany. Se svou matkou žije v paneláku na předměstí. Eli (Denisa Barešová) je zvláštní dívka, která se přistěhuje naproti. Vypadá zanedbaně a přes den nikdy neopouští byt. Oba mladé vyděděnce to k sobě táhne, zatímco jejich dospělé sousedy děsí série tajemných zločinů. Z koho nebo čeho je ale potřeba mít strach? Odkud Eli přišla, a kdo je Hakan, její ochránce?

Režiséra Jana Holce nejvíc upoutal silný příběh nabízející divákovi hned několik přitažlivých žánrů. „Důležitou roli tu hraje motiv upíra. Nejedná se však o klasický horor. Lindqvistův upír je oduševnělý a spíše hledá pochopení v lidském světě. I naším hlavním tématem je spíše lidská jinakost a krize identity,“ vysvětluje režisér Jan Holec.

Výtvarník inscenace Ján Tereba zároveň využil při tvorbě scénografie točnu, umožňující střídat různá prostředí s až filmovou lehkostí. V duchu severských krimi se na scéně uplatňuje i sníh a krvavé efekty. A severskou vintage estetikou, známou z populárních skandinávských seriálů, jsou inspirované také kostýmy. Poetickou a křehkou osobní rovinu vyprávění podtrhne instrumentace oceňovaného skladatele Jiřího Hájka, známého prací i pro film.

Nenechte si ujít poslední uvedení dramatizace švédského románu od Johna Ajvide Lindqvista který už dvakrát zpracovali i filmaři. Velký sál Švandova divadla se na Vás těší 25. února, 22. března, 13. dubna či na derniéře 17. května.

https://www.svandovodivadlo.cz/inscenace/679/at-vejde-ten-pravy

Více na www.svandovodivadlo.cz.

Foto: ©Patrik Borecký