Muzeum Olomouckých tvarůžků

17. prosinec 2023, 13:03
Muzeum Olomouckých tvarůžků

Muzeum bylo založeno v r. 1994 v Lošticích v místě původní výrobny Olomouckých tvarůžků, ale umístění uvnitř výrobního závodu neumožňovalo jeho další rozvoj. Proto byl přestavěn vedlejší dům a v r. 2014 bylo muzeum otevřeno ve zcela nových prostorách. V moderně pojatých expozicích ukazuje průřez historií Olomouckých tvarůžků od nejstarších pramenů až do současnosti.

Součástí muzea je i malé retro kino, kde se promítají historické filmy z výroby Olomouckých tvarůžků. Velké oblibě se těší smyšlený Příběh neobvyklé vůně s podtitulem „z vyprávění stréčka Křópala“, který humornou formou rekonstruuje začátky výroby Olomouckých tvarůžků předky nynějších majitelů společnosti. Nejmenší návštěvníky (a nejen ty) jistě pobaví animovaný film Tvarůžek ve škole, a těm, kteří chtějí vidět současnou výrobu na vlastní oči, je určen dokumentární film, který slovem provází současný vedoucí výroby.

Pro návštěvníky, kteří budou mít zájem o rozšířený výklad nad rámec audiovizuálních programů, jsou v muzeu k dispozici tři informační místa vybavená stolním počítačem s programem Panorama, kde je možno vyhledat podrobné informace.

Muzeum je bezbariérové, forma individuálních prohlídek dá každému možnost výběru prohlídky podle jeho zájmu a časových možností. Doba prohlídky trvá přibližně hodinu. Kapacita muzea je max. 65 osob, pro větší skupiny doporučujeme využít náš rezervační systém.

Otevřeno celoročně 7 dní v týdnu

Pondělí  - neděle:     9.00 – 17.30 hod.
Poslední prohlídka je možná v 16.30 hod.

Muzeum Olomouckých tvarůžků

adresa: Muzeum Olomouckých tvarůžků, Palackého 2, 789 83, Loštice
telefon: +420 583 401 217
e-mail: [email protected]

www.tvaruzky.cz

Akce a výstavy Muzea Olomouckých tvarůžků