Městys Karlštejn je známý díky stejnojmennému hradu i blízkým lomům

4. leden 2024, 13:50
Městys Karlštejn je známý díky stejnojmennému hradu i blízkým lomům

Městys Karlštejn leží ve Středočeském kraji, asi jen 9 kilometrů od Berouna. Městys se nachází v centrální části chráněné krajinné oblasti Český kras po obou stranách řeky Berounky.

Oblíbené turistické trasy v okolí Karlštejna

Národní přírodní rezervace Karlštejn je posetá množstvím turisticky značených tras. Mezi nejznámější patří naučná stezka Svatojánský okruh dále například Amerika — Mužíkovy pole — Boubová nebo Srbsko — Králová studánka a mnoho dalších. Horolezeckých terénů je v oblasti vyhlášených šest. Národní přírodní rezervace Karlštejn je chráněné území rozléhající se severně od toku Berounky. Pro lokalitu je typická obrovská biotopová rozmanitost, kterou podmiňuje samotná členitost povrchu i vápencové podloží. Stala se útočištěm mnoha chráněných rostlin, živočichů a hub. Rezervace byla pro svůj celoevropský význam oceněna prestižním Diplomem Rady Evropy v roce 2000.

Hrad Karlštejn

Významnou kulturní památkou je samotný hrad Karlštejn založený v roce 1348 císařem Karlem IV. Vidět tento klenot české země je povinnost každého obyvatele, jedná se vskutku o nádhernou stavbu. Není divu, že si král Karel IV. oblíbil právě tuto oblast. Tento hrad je s ním velmi tence spjat, jeho náročné požadavky měly za výsledek toto architektonicky nádherné dílo. Jedna z kaplí, kaple sv. Kříže, byla postavena se záměrem uložení říšského pokladu. Kaple se nalézá v monumentální Velké věži. Komnata byla zdobena dekorem z drahokamů a zlata. Až se vydáte na tento hrad, nesmíte minout uličky pod hradem, jsou jako z pohádky. Na hradě si můžete zdarma projít nádvoří hradu, kde je 78 metrů hluboká studna nebo si zaplatit jeden z několika okruhů, kde jsou k vidění interiéry hradu. Po návštěvě hradu se vydejte na blízké vápencové lomy, spojte tak svoje kulturní dopoledne s pohodovou procházkou a pokochejte se výhledy, které se vám po cestě naskytnou.

Lom Velká Amerika

Vápencový lom Velká Amerika, nazývaný také český Grand Canyon, je asi 800 metrů dlouhý, 200 metrů široký a jeho hloubka je zhruba 100 metrů. Na jeho dně se nacházejí dvě vzájemně propojená jezírka. Okolo lomu vede stezka s několika vyhlídkovými plošinami. Pokud se těšíte na koupačku v tomto přenádherném lomu s křišťálovou vodou, tak budete zklamáni, koupání i vstup jsou zde zakázány. Další zajímavé nedaleké lomy jsou Malá Amerika a Mexiko.

Lom Malá Amerika

Také lom Malá Amerika je zatopen křišťálovou vodou. Lomy jsou vzájemně propojeny podzemními štolami, které určitě také stojí za návštěvu. Při exkurzi se dozvíte vše o tom, jak se zde těžilo, a proč nemůžete do otevřených lomů chodit. Lom je 165 metrů dlouhý a okolo 55 metrů široký. Poloostrůvek u severní strany lomu je přístupný po vodě a horolezecky, z oken hlavní štoly či podzemními chodbami.

Karlštejn ve filmu

Místo je často vyhledáváno filmaři, v lomech se natáčely scény snímků k filmu Limonádový Joe, Malá mořská víla nebo Micimutr. Městys Karlštejn je také centrem filmových míst. Natáčel se tu známý muzikál Noc na Karlštejně, ale také komedie Copak je to za vojáka a Co je doma, to se počítá nebo rodinný snímek Údolí krásných žab.

Městys Karlštejn má Infocentrum, kde získáte spoustu informací a tipů na výlety. Infocentrum najdete v centrum obce přímo pod hradem u muzea betlémů.

www.mestys-karlstejn.cz

14.6.2024, 20:30 – 22:10
VTIPNÁ AUTORSKÁ FÉRIE 4 žen, 4 archetypů, VZNIKLA Z POTŘEBY podívat se pravdě do očí… Co vše se odkryje a kolik slupek oloupe... více
5.7.2024, 20:45 – 22:15
Exkluzivní spojení čtyř výjimečných sólistů v muzikálové formaci 4 Tenoři. Hudební projekt, který je v české pop-music naprosto... více
1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59
Podívejte se s námi do dávné historie přímo pod hradem Karlštejn. Prohlídka začíná u obřího kaleidoskopu. 70 metrů vysoká... více