24. ročník přehlídky jazzu a world music vyvrcholí dvěma koncerty v Kulturním centru Novodvorská

29.11.2019, 19:30 – 29.12.2019, 21:30

24. ročník přehlídky jazzu a world music vyvrcholí dvěma koncerty v Kulturním centru Novodvorská.

Tím prvním je vystoupení skvělé polské skupiny Warsaw Village Band / Kapela ze wsi Warszawa ve složení:

Magdalena Sobczak - cimbál, zpěv / Sylwia Swiatkowska - housle, viola, suka, zpěv / Ewa Walecka - housle, niněra, zpěv / Maciej Szaijkowski - frame drum, perkuse / Piotr Glinski - velký buben, perkuse / Pawel Mazurczak - kontrabas / Milsoz Gawrylkiewicz – trubka, křídlovka

Ve světě dobře známá skupina proslula nezdolně zemitou a nepokornou fanfárou na tradiční hudbu z mazovského kraje. Po dvacetileté úspěšné kariéře, mnoha oceněných albech a předchozích spolupracích s Mercedes Peón, Transglobal Underground, Hedningarnou nebo Kayhanem Kalhorem se skupina vrátila do rodného kraje. Za loňské album Re:akcja Mazowiecka po právu získala nejvyšší hudební polskou cenu Fryderyk a v prestižních světových médiích posbírala vynikající recenze. Skladby z alba do svého sledovaného pořadu na Radiu BBC dokonce několikrát zařadil Iggy Pop a zpěvačky se podílely na soundtracku k jednomu z nejuznávanějších polských filmů poslední dekády Zimna Wojna (Cold War) nominovaného na Oscara. 

Podle zahraničních odborníků patří Kapela ze wsi Warszawa mezi nejdobrodružnější folkové skupiny v Evropě, což potvrdila v roce 2004 významná cena BBC Awards for World Music. Posluchačům nabízí lidovou hudbu v energických a vášnivých proporcích pomocí silných nakažlivých melodií, syrových ženských hlasů, robustním zvukem cella, violy a dulcimeru a bubenické kanonády. Sami tomu říkají hardcore folk, s náznakem reggae a jestliže tím rozlítí puristy, těžkou hlavu si z toho nedělají. Neposloucháte pouze polskou tradici, ale také skladby jí inspirované a karpatské soulové blues. 

 „Znovu jsme vyšli na mazovské louky, pole a navštívili zapomenuté vesnice. Nevím, jestli si ty písničky našly nás nebo my je, každopádně nejvýraznější zpěvačka  z kraje, paní Maria Bienias, nás přivítala slovy: Tak trochu jsem vás čekala," popsal návrat Szajkowski. 


Warsaw Village Band / Kapela ze wsi Warszawa – 29. 11. 2019, 19.30, Kulturní centrum Novodvorská 151, Praha 4

 

Na druhém koncertě zahraje americký trumpetista Randy Brecker se slovenským bandem AMC TRIO ve složení Peter Adamkovič - klavír  / Martin Marinčák - kontrabas / Stanislav Cvanciger -  bicí  / jako host se představí Samuel Marinčák - kytara

O tom, že je Randy Brecker, velmistr hry na trubku a křídlovku, svědčí dlouhý seznam jmen těch, se kterými hrál a kteří tvořili jazzovou historii 21. století (Art Blakey, Charles Mingus, Bill Cobham, Jaco Pastorius). Zvuk jeho trubky s výrazně melodickým stylem ozdobil taky nejazzové nahrávky Lou Reeda, Dire Straits, Bruce Springsteena a nechyběl ani na Simonově přelomovém albu Graceland. Výčtem jeho úspěchů by se dalo pokračovat ještě dlouho. S bratrem Michaelem (saxofonistou, považovaným za nástupce Johna Coltranea) vedli kapely Dreams a The Brecker Brothers, s nimiž přivedli na svět nejinovativnější jazz-rockové fúze v hudební historii. The Brecker Brothers vydali řadu špičkových alb, z nichž nejpopulárnější je Heavy Metal Be-bop z roku 1978 s velehitem East River. Za poslední společné album Out of the Loop získali cenu Grammy. Oba také hrávali v kapele Franka Zappy.

Randy vystoupil v Praze již mnohokrát. V rámci Jazz meets World se představil 5. května 2010, kdy spolu s basistou Georgem Mrazem a bubeníkem Anthonym Pinciottim doprovázel pianistku Lynne Arriale.           

Na koncertě v KC Novodvorská si s ním zahraje AMC Trio, které patří k tomu nejlepšímu, co nabízí současná slovenská jazzová scéna. Spolupráce trojice prešovských muzikantů s maestrem Breckerem začala v roce 2011, vydali společné album One Way Road to My Heart (2013).

Společná kariéra hudebníků AMC Trio začíná v roce 1993. Postupně se trio orientuje výhradně na interpretaci autorské hudby, pod kterou se podepisují všichni členové. Ve svých kompozicích často překračuje rámec zažitých jazzových postupů a sahá i po mimojazzových hudebních zdrojích. Hudba AMC tria čerpá z různorodosti a elegantní zpěvnosti předkládaných témat inspirovaných například i populární hudbou, nebo nápěvy z východoslovenského folklóru.
AMC trio není triem jednoho lídra, ale bandem tří rovnocenných členů, jejichž vzájemná odlišnost se spojuje do vyváženého celku. Trio během své existence spolupracovalo s mnoha hosty, jako např. s Peterem Lipou, Reginou Carter a dalšími. Že taková spolupráce vyzní skvěle, uslyší návštěvníci prosincového koncertu.

RANDY BRECKER & AMC TRIO  - 9. 12. 2019 19:30  Kulturní centrum Novodvorská 151, Praha 4