Violoncellista Luka Sulic z populárních 2Cellos se vrací do Prahy

12.9.2020

Po sedmi letech, které strávil na celosvětovém turné jako polovina světoznámého dua 2Cellos, se Luka Šulić vrací ke svým klasickým kořenům.

V závěru října loňského roku uvedl na trh své první sólové album, na kterém jako první hudebník přehrál Vivaldiho mistrovské dílo Čtvero ročních dob v sólo uprávě pro violoncello. 

V doprovodu Bohemian Symphony Orchestra Prague pak 12. září tohoto roku tuto nahrávku předvede živě v Kongresovém centru Praha. 

Luka Šulić se narodil 25.srpna 1987 ve slovinském Mariboru. Jeho otec byl také violoncellistou a malý Luka se stal jeho žákem již v pěti letech. Následně studoval na záhřebské Hudební akademii, posléze ve Vídni či prestižní Royal Music Academy v Londýně. Všude byl vysoce ceněn pro dokonalou techniku hry​​ a brzy se stal jedním z nejpopulárnějších mladých muzikantů klasické hudby. Koncertoval v nejvýznamnějších divadlech po celém světě - jako sólista v komorních tělesech se současnými skladbami nebo doprovázen renomovanými orchestry z celého světa (Varšavská filharmonie, Deutsche Radio Philarmonie, Australský komorní orchestr, Ruský symfonický orchestr a mnoho dalších). Je držitelem mnoha ocenění např. z Mezinárodní soutěže Lutoslawski ve Varšavě nebo Royal Academy of Music Award. V roce 2011 založil se svým přítelem a kolegou Stjepanem Hauserem duo 2Cellos, které se díky unikátním interpretacím slavných rockových a popových písní rychle stalo celosvětovým crossoverovým fenoménem. Šulić vystupoval na hlavních scénách světa - od Royal Albert Hall v Londýně přes Arénu ve Veroně nebo Sydney Opera House až po Radio City Music Hall v New Yorku. České publikum ho v rámci 2Cellos mohlo vidět v červnu 2018 ve vyprodané O2 areně.