POPMUSEUM - Muzeum a archiv populární hudby

5. duben 2023, 12:04
POPMUSEUM - Muzeum a archiv populární hudby

Muzeum sídlí v pražském Břevnově, v bývalém zájezdním hostinci U Kaštanu, které je v současnosti Kulturní dům Kaštan. 

V Popmuseu provozují stálou expozici s informačním centrem. Zodpoví vám tu veškeré dotazy ohledně hudby, někdy i takové, co nejdou vyhledat na internetu. V muzeu je viditelná snaha o podporu zájmu o českou a slovenskou populární hudbu, o věcné, zvukové, písemné, obrazové a audiovizuální archiválie a další dokumenty, vypovídající o její historii.

Místo je vhodné pro všechny věkové kategorie, každý si tam najde to své.

V sídle společnosti, v kulturním centru Kaštan jsou k dispozici databáze, specializované časopisy a literatura, případně další materiály z fondů Popmusea. K poslechu či ke shlédnutí je vám k dispozici široká nabídka historických nahrávek či audiovizuálních dokumentů.

V Popmuseu si můžete prohlédnout stálou expozici hudebních nástrojů, především elektrických kytar československé výroby a vybraných nástrojů klávesových, které byly v bývalém Československu používány.

Další části výstavních ploch jsou věnovány krátkodobým tematickým výstavám. Na webových stránkách si můžete prohlédnout náhledy výstavních panelů v digitální podobě. Pořádají tu i další krátkodobé výstavy, v Praze například ve vlastní alternativní galerii v hudebním klubu Vagon nebo v Brně hudebním klubu Stará Pekárna, ale i na dalších místech České republiky včetně open air festivalů.

Můžete si prověřit své skladatelské nadání, zkusit práci zvukaře, mixujícího stopy nahrávek nebo si vyzkoušet hru na opravdové elektrické hudební nástroje i zpěv na mikrofon do předtočeného základu (tzv. karaoke). Pořádají tady také koncerty, přednášky, workshopy a projekce, ať již v kulturním centru Kaštan nebo v hudebním klubu Vagon.

V pražských Horních Počernicích zase naleznete depozitář, kde jsou shromažďovány a archivovány písemné dokumenty, nahrávky a audiovizuální záznamy, hudební nástroje a přístroje, související s vývojem populární hudby, stejně jako memorabilie, vztahující se k důležitým osobnostem či událostem české a slovenské populární hudby.

Pokud váháte a nevíte co očekávat, vydejte se sem, jistě vás toto unikátní muzeum mile překvapí.

POPMUSEUM - Muzeum a archiv populární hudby

adresa: Kaštan, Bělohorská 150 Praha 6 - Břevnov
telefon: 776 141 531-2 tel. 605 369 286

www.popmuseum.cz

Výstavy a akce POPMUSEA