Hommage à Alfred Brendel - třídenní festival v Rudolfinu

17.3.2019 – 19.3.2019, 23:59

Tři březnové večery budou v Rudolfinu patřit fenomenálnímu Alfredu Brendelovi, ale také Bélu Bartókovi a Miroslavu Srnkovi.

Mimořádný projekt Hommage à Alfred Brendel vzdá mezi 17. a 19. březnem v pražském Rudolfinu hold jedné z nejpozoruhodnějších osobností nejen současného hudebního světa. Třídenní festival nabízí mimořádnou příležitost osobního setkání přímo s Alfredem Brendelem, který je i ve svých 88 letech stále činorodou osobností, jejíž záběr zahrnuje celoživotně nejen hudbu, ale také malířství, literaturu či esejistiku. V Praze, kde představí své knihy, bude přednášet o interpretaci Mozarta a nabídne mistrovský kurz s českým souborem Trio Incendio.

Poklonu složí také jeho tvůrčím předchůdcům a následovníkům s kořeny ve středoevropském kulturním prostoru, maďarskému skladateli Bélu Batókovi a současnému mezinárodně uznávanému českému skladateli Miroslavu Srnkovi. Druhou neméně důležitou programovou linií je tak hudební program, v rámci kterého zazní během dvou večerů unikátní souborné provedení smyčcových kvartetů Bély Bartóka a česká premiéra skladby Future Family Miroslava Srnky. Oboje v podání jednoho z nejžádanějších světových kvartetních ansámblů - pařížského Quatuor Diotima, který do Prahy přijíždí na osobní pozvaní Alfreda Brendela.  

Hommage à Alfred Brendel připravila Prague Music Performance v partnerství s Českou filharmonií. Vstupenky lze pořídit na jednotlivé akce zvlášť i v rámci malého abonmá na pokladně České filharmonie nebo na www.ceskafilharmonie.cz.

Alfred Brendel, vynikající klavírista, který se soustavně 60 let věnoval skladatelům středoevropského kulturního prostoru od Bacha přes Schuberta, Liszta až po Schönberga a jenž jako první na světě nahrál v 50. a 60. letech kompletní Beethovenovo dílo, je znám i svým smyslem pro absurditu a specifický humor. Muž, kterého Praha uvítá, aby mu naslouchala a složila mu poklonu, patří k nejpozoruhodnějším postavám hudebního světa 2. poloviny 20. a počátku 21. století.

Program Hommage à Alfred Brendel

17. 3. 2019 / Sukova síň, Rudolfinum

18:00     Alfred Brendel: O interpretaci Mozarta - přednáška

19:30    Alfred Brendel: Křest knih a autogramiáda - A-Z Klavíristova abeceda, Kompletní poezie

 

18. 3. 2019 / Sukova síň, Rudolfinum

​18:00      Béla Bartók: Smyčcový kvartet č. 1, op. 7, Smyčcový kvartet č. 3, Smyčcový kvartet č. 5

Quatuor Diotima

21:00     Miroslav Srnka: Future Family (česká premiéra) - Přednáška a provedení skladby

Miroslav Srnka
Quatuor Diotima

 

19. 3. 2019 / Sukova síň, Rudolfinum

18:00    Béla Bartók: Smyčcový kvartet č. 2, op. 17, Smyčcový kvartet č. 4, Smyčcový kvartet č. 6

Quatuor Diotima

20:00     Master Class - Franz Schubert: Klavírní trio č. 1 / Piano Trio No. 1

Alfred Brendel

Trio Incendio