Testis - Agent tzv. společenský - Švandovo divadlo na Smíchově

25.10.2022, 19:00 – 21:00

Silný komorní příběh rodiny, na jejímž počátku byl úkol StB.

Testis - Agent tzv. společenský - Švandovo divadlo na Smíchově
  • Adresa:
    Štefánikova 6/57,
    Praha 5, 150 00

I v těch nejsevřenějších rodinách existují tajemství, o nichž si myslíme, že je již dávno pohřbil čas. Ještě včera jsme si mysleli, že se známe. Dnes už ruku do ohně za své blízké zřejmě nedáme. Natož sami za sebe. 

Téměř detektivní drama prolínající časové roviny normalizace a dnešních dnů. Vynořování těžkých okamžiků i absurdit, které s sebou minulý režim a uhýbání v něm nesly. Zraněná blízkost a důvěra, a přece rodina jako jediný pevný bod. Co jsme to vůbec zač? Přestaňme se schovávat za tvrzením „taková byla doba“ a odkryjme karty, z nichž jsme si pečlivě zbudovali naše domečky z karet.

Fenomén tzv. společenských agentů, tedy osob, které byly nasazeny na své blízké, byl za normalizace častějším jevem, než by se na první pohled zdálo. Většina agentů byla ke spolupráci donucena vydíráním či vyhrožováním, což však nijak nezmírnilo dopady jejich hlášení. Ale možná je to z jistého úhlu pohledu pochopitelné. 

Bloudění v labyrintu kompromisů a strachu, balancování na hranách. Stále větší zapadání do bahna ve snaze činit dobro. Doufání, že to všechno nějak bude a že to lze přežít bez trvalých následků... A náhle je jednoho dne konec. Ba co víc – o spolupráci nikdo neví. Konečně lze žít normálně. Je však omylem, že už se nic nestane. Právě nyní to teprve začíná. Někdy se totiž i spolehlivý agent vymkl kontrole. Navíc je tu jeden zcela hmatatelný následek dávného úkolu. Dokonce má konkrétní jméno. A právě dnes se začíná ptát a odkrývat události, na které chtěli všichni zapomenout.

HrajíKlára Cibulková, Tomáš Pavelka, Ivan Řezáč, Viktor Kuznik

INSCENAČNÍ TÝM
AUTOŘI: Martina Kinská a Radek Schovánek
REŽIE: Martina Kinská
DRAMATURGIE: David Košťák
SCÉNA: Matěj Cibulka
KOSTÝMY:  Dominika Lippertová
HUDBA: Jan Kučera
PRODUKCE: Karolína Macáková

Režisér: Martina Kinská
Hrají: Klára Cibulková, Tomáš Pavelka, Ivan Řezáč, Viktor Kuznik