Stanislav Libenský Award 2016 - Centrum současného umění DOX

15.9.2016 – 14.11.2016, 23:59

Stanislav Libenský Award (založ. 2009) je mezinárodní sklářská soutěžní výstava, která vždy na podzim představuje v Praze ty nejlepší práce absolventů vysokých uměleckých škol z celého světa, kteří ve své závěrečné práci použili sklo. 

Návštěvníci tak mohou vidět, jakým způsobem se fenomén uměleckého sklářství vyvíjí na mezinárodní úrovni, a to prostřednictvím nastupující sklářské generace. Tato přehlídka je jediná tohoto druhu na světě.

Každoročně udělované ocenění umožňuje mladým sklářům profesní rozvoj, veřejnosti představí neotřelé, ale i tradiční přístupy v práci se sklem a zároveň je nepochybně poctou významnému umělci a pedagogovi, který je právem považován za největšího českého sklářského výtvarníka. O cenách rozhodne mezinárodní porota.

Odborná porota: Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze, Maja Heuer, zakladatelka a ředitelka švédského sklářského centra The Glass Factory, Erika Tada, japonská sklářka a pedagožka působící ve Spojených státech a v Japonsku, Charlie Parriott, americký sklářský umělec věnující se vlastní i komerční tvorbě od r. 1972, Petr Nový, hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Odborný garant: Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu v UPM