Zámek Čechy pod Kosířem ukrývá Mánesovy kresby i filmovou expozici věnovanou Svěrákovým

16. leden 2024, 13:45
Zámek Čechy pod Kosířem ukrývá Mánesovy kresby i filmovou expozici věnovanou Svěrákovým

Zámek Čechy pod Kosířem se nachází ve stejnojmenné obci v Olomouckém kraji, zhruba 10 km severozápadně od Prostějova. Jedná se o klasicistní zámek obklopený anglickým parkem o rozloze 21,5 hektaru je spjat se šlechtickým rodem Silva Tarouca. Přítelem uměnímilovné hraběcí rodiny byl slavný český malíř Josef Mánes, který Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval a tvořil zde v letech 1849–1870. V zámeckých interiérech je organicky zakomponována největší sbírka jeho obrazů prezentovaná veřejnosti v ČR.

Prohlídkové trasy zámku Čechy pod Kosířem

Zámek

Návštěvníci nahlédnou do interiérů jižního křídla zámku zařízeného ve stylu doby Františka Josefa II. Silva Taroucy z přelomu 19. a 20. století a vyzdobeného díly Josefa Mánesa.

Park

Komentovaná prohlídka parku a staveb, které se v něm nacházejí, včetně tzv. Červené věže a Mánesova altánu s unikátní kolekcí děl Josefa Mánesa majících vztah k Hané. Prohlídky se konají pouze za příznivého počasí.

Filmová expozice Zdeňka a Jana Svěrákových

Samostatná prohlídka expozice zaměřené na dílo otce a syna Svěrákových. Filmy: Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací, Tři bratři, Po strništi bos.

Kresby Josefa Mánesa

Samostatná prohlídka expozice kreseb Josefa Mánesa majících vztah k zámku Čechy pod Kosířem.

Expozice historických kol

Samostatná prohlídka expozice unikátní sbírky historických kol od 19. do počátku 20. století.

Zámecký park

Zámecký park v Čechách pod Kosířem se rozkládá na ploše 21,5 hektarů, patří mezi nejcennější romantické krajinářské realizace v České republice. Na jeho tvorbě se významnou měrou podílel původem portugalský hraběcí rod Silva-Tarouca, proslulý dlouhou tradicí zájmu o zahradní tvorbu.

Romantika na zámku Čechy pod Kosířem

V zámeckém areálu Čechy pod Kosířem je možno uzavřít občanský i církevní sňatek. Pro pořádání svatebního obřadu si můžete zvolit místo v zámeckém parku nebo v nově zrekonstruované zámecké oranžérii. K dispozici jsou též vybrané interiéry zámku —Rodová galerie a Velký sál zámku.

Zámecká kavárna

Na zámeckém nádvoří si můžete pochutnat na kávě z rodinné pražírny, sladkém dortíku či jablečném moštu. V letních dnech vás osvěží domácí limonády a pivo z nedalekého Minipivovaru Jadrníček. Stavte se zpříjemnit si procházku zámeckým parkem. Kavárna je otevřena v letní sezóně podle otevírací doby zámku.

Zámek Čechy pod Kosířem

adresa: Mánesova 1, 798 58 Čechy pod Kosířem
telefon: +420 773 784 110
e-mail: [email protected]

www.zamekcechy.cz

13.7.2024, 20:30 – 22:30
Divadelní komedii pod širým nebem, Strašidlo cantervillské, uvedeme i v sedmé letní divadelní sezóně roku 2024!!!! V rámci uměleckého... více