Nová Paka

22. srpen 2023, 15:44
Nová Paka

Nová Paka v Podkrkonoší leží mezi význačnými turistickými oblastmi Českého ráje a Krkonoš, navazuje na Podzvičínsko a dnes tvoří východní bránu Geoparku Český ráj.

Památky

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Na život města měl právě velký vliv paulánský klášter a kostel  Nanebevzetí Panny Marie. Na základě místní pověsti o nalezení zázračné sošky Panny Marie ve zlatých dolech v nedaleké Stupné byl podle přání maršálka Rudolfa Tiefenbacha vystavěn klášter a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Klášter byl dostavěn v roce 1701 a kostel poprvé vysvěcen v roce 1724. Z Nové Paky se stalo významné poutní místo, chodilo sem množství poutníků, kteří město povznesli ekonomicky.

Klášterní huť

Mocný vliv měla klášterní huť i na architekturu města a výtvarný projev. Město se rozrostlo, stalo se centrem národního obrození v Podkrkonoší a koncem 19. století se nebývalým způsobem rozšířila průmyslová textilní výroba, která navázala na starší tradice.

Sucharův dům

Suchardův dům nechal postavit v novorenesančním slohu Antonín Sucharda mladší v létech 1895-1896. Na výzdobě domu se podíleli členové rodu a freskou Sv. Božetěcha i Mikoláš Aleš, svědek na svatbě Anny Suchardové a Aloise Boudy. Rod Suchardů je unikátní tím, že od roku 1770,  kdy se narodil Jan Sucharda starší, byl až do dnešní doby snad každý ze členů rodu výtvarným umělcem. Nejznámější je jistě Stanislav Sucharda (1866-1916), tvůrce pomníku Palackého v Praze a jeho bratr Vojta Sucharda (1884 -1968), autor dřevořezeb apoštolů na Staroměstském orloji.  Nedaleko Suchardova domu se narodil spolutvůrce výzdoby Národního divadla Josef Tulka a akademický sochař Bohumil Kafka – autor největší jezdecké sochy (Jan Žižka na Vítkově v Praze). O tom všem a ještě více se dozvíte v historické expozici Městského muzea v Suchardově domě, kde jsou pořádány i zajímavé výstavy.

Další zajímavosti

Z Nové Paky pochází členové Skupiny 42 – malíř František Gross, fotograf Miroslav Hák, sochař Ladislav Zívr, akademičtí malíři Čílové, Otakar Zemina a mnozí další. V muzeu uvidíte i betlém a seznámíte se s historií města a jeho řemeslnými tradicemi. V zahradě Suchardova domu je ve vitríně vystaven „zkamenělý strom“ – araukarit, který měří 8,20 m. Přes ulici je další expozice muzea – Klenotnice drahých kamenů a Spiritismu v Podkrkonoší. Jsou to expozice opravdu ojedinělé. V Klenotnici  jsou vystaveny drahé kameny (acháty, ametysty, jaspisy, karneoly, křišťály,....). Můžete se vydat na cestu geologickým vývojem a obdivovat prokřemenělé zbytky kapradin, přesliček, plavuní, stromů, ale i stopy života dávných živočichů.  Jejich největší zvláštností je, že ve své různorodosti byly většinou nalezeny v okruhu pouhých 10 km kolem Nové Paky. V podkroví budovy Klenotnice je expozice Spiritismu v Podkrkonoší, kde uvidíte zajímavé medijní kresby. Nová Paka byla totiž centrem spiritismu a Karel Sezemský vydával časopis Posel záhrobní a knihy v nakladatelství Spirit. Nová Paka stojí za návštěvu, budete příjemně překvapeni.

S Novou Pakou je spojen pojem Novopacko

Novopacko v Podkrkonoší leží mezi význačnými turistickými oblastmi českého ráje a Krkonoš. Tato zajímavá oblast je zhruba vymezena prostorem jehož vrcholy tvoří hrady Kumburk, Pecka, zaniklý Levín a lokalita Na Zámkách. V tomto prostoru, členěnému údolími a táhlými hřbety, leží město Nová Paka. Po dlouhá staletí byly osudy města s historií hradu Kumburk spojeny. Na Novou Paku dnes přirozenou zástavbou navazuje obec Stará Paka. Je jistě starší, ale připomínaná je v listinách později. Dodnes se zde a v okolních obcích dochovalo několik roubených lidových staveb, z nichž nejzajímavější je stará škola z roku 1799. Od konce 19. století se stala Stará Paka důležitou železniční křižovatkou.

Pecka

Dalším významným místem Novopacka je známé letovisko městečko Pecka, které je městečkem jmenováno od roku 1382. Vzniklo pod stejnojmenným hradem v roce 1322. Městečko proslavil především slavný spisovatel, cestovatel a hudebník Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, jehož na Pecce císařští zatkli a v roce 1621 byl popraven na Staroměstském náměstí v Praze. Hrad Pecka má velice zajímavou a poutavou expozici, rozhodně stojí za návštěvu stejně jako nedaleké Lázně Bělohrad, kde se narodil spisovatel Karel Václav Rais.

Celé Novopacko Vás zaujme krevelově zbarvenou půdou, tvary kopců, které v sobě skrývají pohádkové poklady drahých kamenů, zkamenělých zbytků rostlin a stromů. Jde o místo svébytné, ale zároveň s krásnými výhledy do kraje i na nedaleké Krkonoše. Tato skutečnost se odráží i ve světě duchovním, plném tajemství a záhad. Je to kraj umělců, blouznivců, podivínů i spiritistů.

Kalendář akcí města Nová Paka

Nová Paka

adresa: Dukelské náměstí 39, 50901
telefon: +420 493 760 111, +420 493 760 120
e-mail: [email protected]

www.munovapaka.cz

Akce v Nové Pace a okolí

7.4.2024, 10:00 – 11:00
Michal, který je dětem dobře známý z pořadu čs. televize Kouzelná školka, tentokráte plně rozvíjí hru s barevnými samolepicími... více
25.6.2024, 19:00 – 22:00
Nejúspěšnější česká travesti show TECHTLE MECHTLEpřiváží novou divadelní show"ALL INCLUSIVE BIBIONE" více
24.10.2023 – 31.12.2024, 23:59
Firemní události jsou nejen o podnikání, ale také o budování vztahů, posilování týmu a především o tom, mít spolu skvělý čas. A... více