Festival Spectaculare zahájí 20. ledna koncert Clarinet Factory s Christopherem Willitsem a belgický taneční soubor Mossoux-Bonté

14. leden 2014, 14:28
Festival Spectaculare zahájí 20. ledna koncert Clarinet Factory s Christopherem Willitsem a belgický taneční soubor Mossoux-Bonté

První ročník Festivalu Spectaculare začne 20. ledna na Nové scéně Národního divadla komponovaným večerem, který nabídne jak současný tanec a pohybové divadlo, tak i výjimečný hudební zážitek.

V první části večera uvede přední belgický taneční soubor Mossoux-Bonté nové představení Les buveuses de café, které je plné vizuální dokonalosti, hudební a taneční ekvilibristiky a jemného surreálna. „Soubor znají pražští diváci z festivalů Tanec Praha nebo Nultý bod," doplňuje dramaturg divadelního programu Petr Boháč. Ve druhé části vystoupí kvarteto Clarinet Factory. „Jeho heslem je hudba bez hranic - od klasiky přes jazz a etno až k volnomyšlenkářské improvizaci," říká hudební dramaturg Josef Sedloň. Na festivalu pokřtí nové dvojalbum Worx and Reworx, kterým si připomenou dvě dekády existence a které bude obsahovat původní skladby a jejich exkluzivní remixy. Na nich se podílí hudebníci jako Sylvain Chauveau, bvdub, Hidden Orchestra, aus, Floex či americký multiinstrumentalista Christopher Willits, který na pódiu Nové scény Národního divadla zahraje jak sám, tak i s Clarinet Factory. Willits spolupracuje například s Ryuichim Sakamotem, Taylorem Deupreem a svojí kytarou kreslí abstraktní zvukové obrazce na hranicích ambientu, shoegaze a glitchového popu. Vstupenky na zahájení jsou k dostání v pokladně Nové scény a v sítích Ticketpro, Ticketportal a Ticketstream. Více informací na www.spectaculare.cz.

Festival Spectaculare propojí elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním. Proběhne do 31. ledna kromě Nové scény Národního divadla také v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů - Veletržním paláci. Představí přední jména současné hudební scény, jako například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, dále Nils Frahm, Fennesz, Hauschka, bvdub, Frederic Robinson či Samuli Kosminen. Koncerty doplní přední VJové jako Jon Wozencroft, Anders Weberg nebo od nás Dan Gregor a Dušan Urbanec. Festival také připravuje speciální uvedení nového představení Faith předního českého souboru fyzického divadla Tantehorse s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore. Nabídku doplní projekce hudebních filmů v Biu Oko (Dead Can Dance, Sigur Rós, Einstürzende Neubauten apod.) a workshopy – interaktivní pro děti s Clarinet Factory a Alanem Vitoušem i pro zájemce o hlubší znalosti s přítomnými hudebníky.