Piškanderdulá. Josefe! - Divadlo Archa

21.12.2019, 17:00 – 22.12.2019, 18:00

Držitelé ceny Thálie za celoživotní loutkářské mistrovství uvedou své představení, které je legendou světového loutkového divadla. Dětská hra, která se stala divadelní avantgardou. Tradice, která je již třicet let zároveň neustálým experimentem. „Kdyby John Cage byl loutkář, dělal by takové divadlo“, prohlásil jeden divák po představení v New Yorku.

Piškanderdulá. Josefe! - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

František Vítek vyřezal ze dřeva řadu loutek představujících tanečnice, artisty, rytíře, koně, smrtky a kašpary. Loutky jsou neoblečené, jejich mechanismus je odkrytý. Věra Říčařová s nimi mistrně hraje. Jednou vycizeluje gesto do nejjemnějšího detailu, jindy nechá loutku krutě spadnout, aby dřevo zaznělo jako hudební nástroj. Piškanderdulá je výpravou za odhalením podstaty loutkářského umění. K jednotlivým scénám zní staré hrací stroje a gramofony na kliku. Jen někde pod vrstvou skřípění a šumu rozeznáváme původní melodii...

Název pro své představení nalezli Věra Říčařová a František Vítek jednoho dne napsaný dětskou rukou na zdi nedaleko domu, ve kterém žijí. Nápis neměl zřejmě žádný význam, ale odrážel jeden ze základních principů jejich představení: inspiraci dětskou hrou. Dalším zdrojem inspirace jim byla staletá tradice loutkového divadla.

Po představení v New Yorku jeden divák řekl: „Kdyby John Cage byl loutkář, dělal by takové divadlo.“

 

Odkazy

Dokument o jednom slavném představení a jeho tvůrcích. Režie: Karel Slach, Česká televize
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10245585694-piskanderdula/209542158670001/