Marionety Edo - Edo ito ayatsuri/ (JAPONSKO) - Divadlo Alfa

28.5.2015, 9:00 – 11:30

Premiérové vystoupení unikátního japonského loutkového divadla, které plzeňským divákům vykouzlí úsměv na rtech hned třemi divadelními kousky!

Marionety Edo - Edo ito ayatsuri/ (JAPONSKO) - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Uvidíte loutkovou formu populárního Lvího tance požehnaného života (Kotobuki shishi-mai), kterým se při slavnostních příležitostech vyháněli zlí duchové; starý samurajský příběh plný hrdinství, pomsty a pokory Les Suzu (Suzu-ga-mori) a ukázku z tradiční komedie o knížeti, jeho sluhovi a hezké a ošklivé ženě Lov manželek (Tsuri-onna). Chybět nebude ani výklad o tradici a technice ovládání japonských marionet.
Marioety Edo jsou nestarším známým druhem marionetových loutek v Japonsku, z dochovaných materiálů pocházejí ze 17. a jsou staré bezmála 400 let. Jejich název se váže k období EDO (EDO je původním názvem Tokya), v tomto období se stalo Tokyo mocenským a hospodářským centrem Japonska. Loutkové divadlo marionet EDO má unikátní charaktery i techniku hraní, specifickou pro japonskou kulturu. Obvykle se skládalo z výstupů jednotlivých charakterů postav, voděných v dekoraci herci na způsob černého divadla.

Výjimečné vystoupení tradičních japonských loutkářů je jedinečnou příležitostí pro setkání s japonskou kulturou takřka na dotek. Nejde tedy jen o zážitek umělecký, ale také geografický. Po skončení inscenace mají návštěvníci možnost si loutky osahat, vyzkoušet a pohovořit s jejich vodiči a herci.

Bez jazykové bariéry.
Cílová skupina: školní publikum,  široká veřejnost, rodiny s dětmi.