Dny evropského dědictví 2014 v Olomouci

5.9.2014 – 7.9.2014, 23:59

Dny evropského dědictví aneb „Návraty ke kořenům“ - to bude téma víkendu od 5. do 7. září 2014 v Olomouci. Zpřístupnění desítek jinak těžko dostupných památek, hanácký farmářský trh, řemeslný jarmark, antikvariátní trh a trh s originálními ručně zpracovanými výrobky – flerjarmark, a především pak velkolepé muzikálové představení pod širým nebem. To je jen pár z jednotlivých střípků, které dohromady vytvářejí pestrou mozaiku těchto oblíbených oslav.

Sváteční program má jasný vrchol v podobě open-air muzikálu „Noc na Karlštejně“ od autorů Karla Svobody, Jiřího Štaidla a Zdeňka Podskalského. Romantickou komedii plnou známých a oblíbených melodií představí Moraské divadlo Olomouc v pátek 5. září od 20:00 hod na Horním náměstí. Po zkušenostech z několika minulých ročníků už Olomoučané dobře vědí, že open-air představení provedené přímo v historickém centru města slibuje vždy fantastický zážitek.

V sobotu a neděli pak bude otevřeno několik desítek památek či zajímavých moderních objektů, které jsou jinak veřejnosti uzavřeny. Kromě známých olomouckých pamětihodností se zájemci můžou podívat např. do areálu Klášterního Hradiska, do fortových pevností, do budovy rektorátu Univerzity Palackého či Teoretických ústavů Lékařské faktulty UP, budovy krematoria, parní čerpací vodárny, čističky odpadních vod či nově otevřeného Clarion Congress hotelu.

Kromě výše uvedených kulturních akcí bude o víkendu probíhat i projekt oživení olomouckých parků. Zájemci se můžou zúčastnit komentovaných prohlídek parků a projít si zpřístupněné sbírkové skleníky nebo se zaposlouchat do zvuků nedělního promenádního koncertu. Navíc dojde i na nasvícení soch a uměleckých objektů umístěných v parcích.

A kdo by se chtěl dozvědět něco více z historie města, může se zúčastnit prohlídky Arcidiecézního muzea včetně míst, která nejsou běžně přístupná, pod názvem Tajemství muzejních chodeb nebo archeologické procházky centrem Olomouce spojené s prohlídkou muzea pod názvem Tajemství skrytá pod zemí.

Bližší informace k bohatému programu najdete na http://ded.olomouc.eu!