Lolita - Stavovské divadlo

8.1.2020, 19:00 – 10.1.2020, 21:00

Americký bestseller o vášnivém sexuálním vztahu vzdělaného čtyřicátníka, literárního vědce a spisovatele Humberta ke dvanáctileté Lolitě, nenucené, drzé a sexuchtivé Američance 40. či 50. let, vzbudil po vydání bouřlivé kontroverzní ohlasy.

Lolita - Stavovské divadlo
  • Adresa:
    Ovocný trh 1
    Praha 1 110 00

Hudební nastudováníSergey Neller
Režie, adaptace a provedeníSláva Daubnerová
ScénaBoris Kudlička
KostýmyNatalia Kitamikado
Světelný designDaniel Tesař
VideoartDominik ŽižkaJakub Gulyás
SbormistrAdolf Melichar
Sbormistr Kühnova dětského sboruPetr Louženský
DramaturgieJitka Slavíková

Orchestr Státní opery
Sbor Státní opery (basy)
Kühnův dětský sbor

Svému autorovi Vladimiru Nabokovovi (1899–1977), rusko-americkému romanopisci a básníkovi, přinesl po počáteční vlně odporu celosvětový věhlas. Téměř čtyřicet let po vydání Nabokovova nejslavnějšího románu vznikla jeho operní verze z pera ruského skladatele Rodiona Ščedrina (*1932). Bylo to jeho páté jevištní dílo inspirované ruskou klasickou literaturou – po opeře Mrtvé duše (1976, podle Gogola) a baletech Anna Karenina (1972, podle Tolstého), Racek (1979) a Dáma s psíčkem (1985, obojí podle Čechova).
Operu Lolita na své vlastní libreto složil z podnětu Mstislava Rostropoviče, který dirigoval její světovou premiéru (ve švédském překladu libreta) 14. 12. 1994 ve Stockholmu. Mnohovrstevný příběh, v němž se prolínají témata smyslnosti, lásky a hříchu, bude uveden v české premiéře. Ščedrinova hudba vychází z mnoha podnětů, nejsilnější z nich je tradice zpěvu ruské ortodoxní církve, jejíž ohlasy nalezneme i v této opeře. Zatímco operní Ščedrin vstupuje na české jeviště teprve podruhé (20. 12. 1978 se v Brně uskutečnila československá premiéra opery Mrtvé duše), jeho balety v čele s Carmen jsou u nás dobře známé. Citát z Carmen s jistou sebeironií zakomponoval i do Lolity. Většinu baletů složil pro svou manželku, slavnou primabalerínu Maju Pliseckou, která v Praze několikrát vystupovala.
První českou inscenaci Ščedrinovy Lolity vytvoří se svým týmem publiku Opery Národního divadla a Státní opery již dobře známá slovenská režisérka a performerka Sláva Daubnerová, která dokáže dát operním dílům 20. století osobitý výklad a sugestivní i provokativní vizuální přitažlivost.

Premiéry 3. a 5. října 2019

Opera je nastudována v ruštině. V představení jsou použity české a anglické titulky.

Přibližná délka představení včetně přestávky:
2 hodiny a 50 minut, jedna přestávka 30 minut

Sune Manninen: kritika v Die Merker

Michael Ernst: Neue Musikzeitung, kritika

Franz Kuznik: Lolita in Prague: a bold foray into forbidden love

Sebastian Hennig: Lolita. Frankfurter Allgemeine Zeitung, 13.10.2019

Denisa Rausch: Rozhovor s Dariou Rositskou. Harmonie

Alex Švamberk: Rozhovor s Rodionem Ščedrinem

Vojtěch Babka: Rozhovor se Slávou Daubnerovou

Petr Veber: Rozhovor s Rodionem Ščedrinem

Daniel Jäger: ND uvádí provokativní operu Lolita

M. Šulc: Radio Classic Praha, Rozhovor se S.Daubnerovou