Landscape festival 2018

21.6.2018 – 30.9.2018, 23:59

Praha se v letních měsících stane dějištěm mezinárodního krajinářského festivalu Landscape, který se dotýká městského veřejného prostoru a urbanizované krajiny v České republice. 

Pořádající Galerie Jaroslava Fragnera nabídla výstavu Objevte pražskou divočinu!, která představila letošní záměry Landscape festivalu, projekty a koncepce pro vybrané lokality městských částí Praha 3, Praha 7 a Praha 8.

Pro letošní ročník Landscape festivalu byly na základě rozpravy s odbornou veřejností, vybrány pražské lokality, které jsou v současnosti tématem diskuzí o jejich nové budoucnosti – vrch Vítkov, ostrov Štvanice, Rohanský ostrov a Nákladové nádraží Žižkov. Ty by se měly v rámci budoucí revitalizace stát příkladem kvalitního rozvoje městské krajiny a veřejného prostoru v širším centru Prahy. Jedním z hlavních témat letošního ročníku bude udržitelnost kvality životního prostředí ve vztahu k městské krajině a veřejnému prostoru českých měst a diskuze o adaptaci na změny klimatu.

Festival nemá centrální prostor. Jeho hlavní ideou je vytvoření alternativní turistické trasy vůči přehřátému centru, vzájemné propojování „pražských divočin“ a představení potenciálů možných budoucích center společenských aktivit daných městských částí. Dále také hledání širších urbanistických vztahů i k dalším lokalitám např. Holešovická tržnice, Bubny, Florenc, Palmovka, Olšanská nebo Jarov. Na mnoha místech této linie již brzy rozkvetou narcisy vysázené v rámci podzimního workshopu. Ty jako předvoj rozsvítí trasu blížícího se festivalu a upozorní na místa, na nichž se za pár měsíců objeví site specific instalace a intervence.